Komoly perpatvart okoztak a vaddisznók Franciaországban

Európa-szerte komoly gondot okoz a földműveseknek az egyre gyarapodó vaddisznóállomány. A francia gazdák mára megelégelték, hogy az időjárás szeszélyei mellett még a vaddisznók is komoly károkat okoznak.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 8. szombat, 19:26
Fotó: Shutterstock

A francia vadászszövetség, az ONCF kimutatása azt mutatja, hogy amíg 1990-1991-ben 150 ezer vaddisznót lőttek ki az 551 500 négyzetkilométeres országban, addig 2016-2017-ben 700 ezret, de még ez sem elegendő, mert - amint Christine Saint-Andrieux, az ONCF kutatója mondja - egyszerűn nem képesek megfékezni az igen szapora állomány növekedését.
Ráadásul az sem bátorítja a vadászokat, hogy Bretagne-ban például csak 50 eurót fizetnek egy-egy disznó elejtéséért, ugyanakkor a bérvadásztató társaságok egyenesen etetik az állatokat, hogy pörgessék az üzletet, de a gazdák kerítéseiben okozott kárt nem térítik meg - írja az agroinform.hu.

A vadászok regionális szövetsége ugyan fizet némi kártérítést azoknak a gazdáknak, akik földjét a vaddisznók tönkreteszik, de Jean-Baptiste Mainsard, a francia agrárkamara tagja szerint korántsem eleget.

"Amikor kiküldenek egy szakértőt, aki úgy dönt, hogy a kár kevesebb mint 200 euró, vagy a kár a földterület három százalékán tapasztalható, a mezőgazdasági termelő nem kap semmit, és még fizetnie kell a szakértői díjat" - mondja Mainsard, aki szerint a lehetséges megoldások egyike az lenne, hogy a vadászatot könnyebbé kell tenni. Csakhogy a vadászok legtöbbje csak hétvégén jár ki, és többnyire megelégszik egy szerencsés lövéssel, de munkaként nem akarja végezni az állományritkítást. Ötven euróért nem éri meg­ - idézi a portál.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK