Mario Draghi az EKB kormányzótanácsának csütörtöki monetáris politikai döntéshozó ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a már ismert kockázatoknak, valamint elsősorban az éleződő világkereskedelmi feszültségnek kitéve ugyan, a legutóbbi monetáris politikai ülés óta érkezett információk által is megerősítve az euróövezeti gazdaság széles alapokra támaszkodó stabil növekedési pályán halad.

Mindazonáltal a növekedés ütemének fenntartása továbbra is indokolja monetáris ösztönzők alkalmazását - mutatott rá az euróövezeti jegybank elnöke. Az EKB ezért is döntött az irányadó kamatlábak rekordalacsony szinten hagyása és a mennyiségi monetáris ösztönzők, az eszközvásárlási program csökkentett keretösszegű fenntartása mellett az év végéig - idézi az MTI.

Elmondta: a tartósnak és fenntarthatónak ígérkező növekedés alapján szinte biztosra vehető, hogy az euróövezeti inflációs pálya is a kitűzött cél felé halad és az eszközvásárlási program fokozatos kivezetése után is megtartja a célhoz közeli szintet.

Nincs ok hátradőlni

A növekedési kockázatok egyik leglényegesebb eleméről, a fokozódó világkereskedelmi feszültségről szólva Mario Draghi "jó jelnek" nevezte a Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke között a kereskedelmi nézeteltérések elsimításáról megkezdődött tárgyalásokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megbeszélések kimeneteléről még korai lenne ítéletet alkotni. Az európai növekedést veszélyeztető protekcionizmus veszélye mindenesetre továbbra is fennáll - figyelmeztetett.

A növekedést veszélyeztető tényezőként hozta fel Mario Draghi az erősödő pénzpiaci volatilitást is, ami szerinte megköveteli, hogy az EKB szorosabban figyelemmel kövesse a fejleményeket.

Az EKB kormányzótanácsa csütörtöki monetáris politikai ülésén a piaci várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

A kormányzótanács egyúttal jelezte, hogy az irányadó kamatokat az inflációs cél függvényében legalább 2019 nyaráig a mostani rekordalacsony szinten szándékozik tartani. Bejelentették: a mennyiségi monetáris ösztönzőként alkalmazott eszközvásárlási program keretösszegét a jelenlegi havi 30 milliárd euróról szeptembertől decemberig 15 milliárd euróra csökkentik és az év végével meg is szüntetik.