Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ ötven legnagyobb légszennyezéssel küszködő térsége közül 36 Lengyelországban van, úgyhogy nagyon fontos kérdés, tudnának-e ezen változtatni azzal, ha lecserélnék a széles körben használt hagyományos kályhákat? - idézte a lengyel Állami Számvevőszék elnöke, Krzysztof Kwiatkowski felvetését az onet.pl portál.

A lengyel szmognormák sokkal enyhébbek, mint az európai államok többségében alkalmazott követelmények, ezért sokkal több por és nitrogén-dioxid van a levegőben mint máshol. Amikor Krakkóban "jó" a levegő, azaz minden helyi normának eleget tesz, a németek már minden ablakot bezárnak és riadót fújnak.

Ha valaki elolvassa az első, 20 évvel ezelőtt készült szmogjelentést, az lehet a benyomása, hogy e téren egy lépést sem haladt előre az ország. A kormány programot indított a tisztább levegő érdekében, amelyet finanszíroz is, de ez csak az átlagpolgárnak szól, nem a szakembereknek.

A baj gyökere

A hozzáértők szerint Lengyelországban elsősorban a bányákban elégtett anyagok, a szén, és annak különböző hulladékai tehetők felelőssé a légszennyezésért. Ugyanakkor emellett nagyon számít az, hogy a háztartások kályháiban szemetet égetnek, azaz mindent, amit egy kályhában el lehet égetni. Az egyéni károsanyag-kibocsátást nem fékezik olyan tisztítóberendezések, amilyeneket az erőművekben használnak.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a háztartásoknál nehéz megállapítani a levegő szennyezésének felelőseit, mivel sokan osztoznak a kályhákon, hogy takarékoskodjanak. Kérdés, hogy a kályhák cseréje Lengyelországban megoldhatná-e a szmogkérdést. Szakemberek úgy vélik, hogy nem, mert ez komplexebb feladat. Pedig gyors válaszra lenne szükség, mert az országban évente több mint 40 ezer lengyel hal meg a szennyezett levegő okozta betegségekben.