Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Leszek Balcerowicz, a legismertebb lengyel közgazdász, az 1990-es évek gazdasági reformjának atyja, a rendszerváltást követően több kormány pénzügyminisztere úgy véli, hogy kormány felelőtlen osztogatása miatt egyre rosszabb helyzetbe kerül a költségvetés - derült ki a Rzeczpospolita című lapnak adott interjújából.

A professzor szerint az államháztartásnak többlettel kellene rendelkeznie, ám e helyett a varsói kormány hozta össze az egyik legnagyobb a deficitet az egész EU-ban. A jövő évre becsült hiány szempontjából a legrosszabb ötben van az ország. Amint a gazdasági konjunktúra befejeződik, kiderül, hogy a szerencsés gazdasági környezet elfedte a rossz gazdaságpolitika okozta bajokat.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) körülbelül 40 milliárd zlotyval növelte az állami kiadásokat, miután bevezette a Család 500+ programot (amely többlet családi pótlékot ad a többgyermekeseknek) és leszállította a nyugdíjkorhatárt.

Orosz minta

Ugyanakkor Balcerowiczot az irritálja a legjobban, hogy a gazdaságot elárasztják a pártaktivisták. A PiS tovább szélesítette az állam amúgy is nagy szerepét a gazdaságban. Ezt teszi Vlagyimir Putyin orosz államfő és egy bizonyos fokig a magyar Orbán-kormány is, bár az utóbbi politikája nem annyira rossz a közgazdász professzor szerint, mint Jaroszlaw Kaczynski PiS-elnöké, Lengyelország tényleges vezetőjéé és Mateusz Morawiecki miniszterelnöké, mert a magyarok az államháztartás körül talán megfontoltabbak.

Minél több vállalat kerül állami tulajdonba, annál több posztot lehet osztogatni, illetve a profitot is egyéni vagy pártérdekek szerint lehet elkölteni. A jelszó, amellyel az államosítást eladják, hamis.

Lengyelországban a bankok repolonizációja, azaz visszaállamosítása a makrogazdaságból fakad és nem ideológiai kérdés - írta a The Economistban a Lengyel Fejlesztési Alap vezetője. Balcerowicz azt kérdi: milyen makrogazdasági rációra gondol, talán Oroszország mintájára, ahol Putyin hatalomra kerülése után újraosztották a korábban magánkézbe került állami vagyont az oligarchák között?

Jön a hideg zuhany

A nyugdíjasoknak adandó 500+ programról az a véleménye, hogy az újabb terhet nem viseli el az egyre rosszabb állapotba kerülő költségvetés. (A terv az, hogy a nyugdíjasok minden évben kapnának 500 zloty, azaz mintegy 38 ezer forint, pluszjuttatást, amely a sok millió jogosult miatt milliárdokkal terhelné meg a büdzsét). Balcerowicz felhívja a figyelmet arra, hogy a költségvetés már a konjunktúra csúcsán nagy deficitet tartalmaz, ami kezelhetetlenné válhat, ha kifúj a gazdaság lendülete.

Emiatt azok a politikusok, akik azt ígérik, hogy van pénz a nyugdíjasok zsebének kitömésére, szerinte csalók. Ráadásul felélik a jövőt, amit jelez a felhalmozási ráta alakulása - ez megmutatja, hogy GDP mekkora részét költik beruházásokra. A mutató ugyanis nem emelkedik úgy, ahogy a miniszterelnök ígérte. Először arról volt szó 2020-ig, majd arról, hogy 2025-ig megy fel 25 százalékra, ám ezzel szemben 17,6 százalékra csökkent.

Arra a kérdésre, hogy nagyobb válság vár-e Lengyelországra, mint tíz évvel ezelőtt, Balcerowicz egyetért azokkal, akik úgy vélik: igen.

A fotó forrása: Wojtek Radwanski/AFP.