Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai gazdaság további és gyorsabb ütemű megnyitását, a szellemi tulajdonjogok védelmének erősítését, és a vámtarifák csökkentését ígérte Li Ko-csiang kínai kormányfő szerdán a "nyári Davosként" is emlegetett Világgazdasági Fórumon, amelyet a kelet-kínai Tiencsinben rendeztek meg - írta az MTI.

Válaszúthoz érkeztünk, dönteni kell a globalizáció és a deglobalizáció között - mondta a miniszterelnök, aki a tanácskozást megnyitó beszédében gyakorlatilag megismételte mindazon érveket, amelyeket Hszi Csin-ping kínai elnök sorakoztatott fel a szabadkereskedelem mellett tavaly a 47. davosi Világgazdasági Fórumon.

Fontos, hogy megvédjük a multilateralizmus és a szabadkereskedelem alapvető elveit. A létező problémákat tárgyalások révén kell rendezni, mert az unilateralizmus nem nyújt semmiféle megoldást - jelentette ki Li Ko-csiang. Azt ígérte, hogy Kína tovább modernizálja gazdaságát, javítja az üzleti környezetet a külföldi vállalatok számára, csökkenti a vámokat és erősíti a szellemi tulajdonjogok védelmét.

A miniszterelnök újfent határozottan tagadta, hogy Kína szándékosan értékeli le a nemzeti fizetőeszközt, hogy ezáltal segítse az exportőr vállalatokat és mérsékelje a kereskedelmi feszültségek hatását. Jelezte azt is, hogy a kormánynak nem áll szándékában a gazdaság fellendítését célzó nagyszabású terveket elfogadni és megvalósítani.

Az amerikai kormányzat protekcionizmusával szemben Kína szívesen lép fel a szabadkereskedelem zászlóvivőjének szerepében, jóllehet a Kínában működő külföldi vállalatok még mindig arra panaszkodnak, hogy szabályok hosszú sorával drasztikusan korlátozzák a kínai piacokra való bejutást.

Li Ko-csiang szerdán megismételte, hogy felgyorsítják a piacok megnyitását, valamint a külföldi cégeket hátrányos megkülönböztetés nélkül, a hazai vállalatokkal egyenlő feltételek mellett kezelik - áll az MTI hírében.