Komoly intést kapott Németország

Rossz szemmel nézik külföldön a magas német külkereskedelmi többletet. Az amerikai pénzügyminisztérium után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is aggodalmának adott hangot a magas német kivitel miatt, és önmérsékletre intette Németországot annak további növelésében - írja a Spiegel Online hírportál. Németország 2011-ben és 2012-ben Kínát is megelőzve a világ legnagyobb exportőre lett.
MTI-Eco, 2013. november 3. vasárnap, 20:30
Fotó: Napi.hu

A Spiegel értesülése szerint az IMF alelnöke, David Lipton a múlt héten a német szövetségi pénzügyminisztériumban tett látogatásán azt javasolta, hogy Németország kötelezze el magát a külkereskedelmi többlet csökkentése mellett. A német kormánynak egy konkrét határértéket kellene kitűznie az exportra, amit később sem léphetne át.

Az amerikai pénzügyminisztérium a nemzetközi gazdasági és árfolyam-politikáról a múlt héten szerdán kiadott kongresszusi jelentésében éles kritikával illette Angela Merkel kancellár gazdaságpolitikáját. Eszerint Németország rekord nagyságú külkereskedelmi többletével az egész Európai Uniót megterheli. Az euróválság idején a német külkereskedelmi többlet csak tovább duzzad, és Németország 2011-ben és 2012-ben Kínát is megelőzve a világ legnagyobb exportőre lett.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet adatai szerint Németország az idén is rekordösszegű, 200 milliárd eurós külkereskedelmi többletre számíthat. Az első félévben a többlet 96 milliárd euró volt, a GDP 7,2 százaléka.

A globális pénzügyi válság kialakulását számos szakértő a külkereskedelmi egyensúlytalanságokra vezeti vissza. Az, hogy az Egyesült Államok Németországot ennyire éles szavakkal pellengérezte ki, az a pénzügyminisztérium korábbi, áprilisban kiadott kongresszusi jelentésében alkalmazott visszafogott hangvételhez viszonyítva egyenesen inzultusszámba megy - írja a Spiegel Online.

Növekedés tekintetében az Egyesült Államok meglehetősen ingatag lábakon áll, és gazdaságpolitikája sem igazán tekinthető követendő példának. Az amerikai bruttó hazai termék csak vontatott ütemben kezd kilábalni a pénzügyi válság után kialakult helyzetből. A legutóbbi, még a globális pénzügyi stabilitást is veszélyeztető költségvetési csatározások pedig csak tovább tolták ki a fellendülés lehetséges kezdetét. A Fed emiatt laza, likviditásnövelő monetáris politikájának folytatására kényszerült.

A német gazdasági szereplők felháborodással fogadták az amerikai részről érkezett bírálatot. A VDMA gépipari szakmai képviseleti szervezet vezetője, Hannes Hesse "komplett badarságnak" nevezte az amerikai vádakat. Szerinte a német gazdaság sokkal inkább "az a fundamentum, amelyre Európa gazdasági stabilitása támaszkodhat". A német gazdaság ereje nélkül még egész Európa válságban lenne - mondta.

A BGA (Bundesverband Großhandel, Außenhandel und Dienstleistungen e. V.) német szövetségi nagykereskedelmi, külkereskedelmi és szolgáltatási szakmai szervezet elnöke, Anton Börner a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos taktikai manővernek tartja a német kereskedelmi többletet amerikai részről ért kritikát. "Azért van többletünk, mert jók vagyunk."

A német szakszervezetekhez közel álló Instituts für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) gazdaságkutató intézet vezetője, Gustav Horn viszont "teljesen jogosnak" tartja az amerikai részről érkező bírálatot. Szerinte Németország gazdaságpolitikával csak magának okozott kárt, mivel a külkereskedelmi többletből származó bevétel oroszlánrésze tőkeexport formájában szintén külföldre távozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2013.11.03 23:32

@kakambuki: Pontosan. Nem fikázni kell öket, hanem mindenki legyen olyan jó, mint ök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.11.03 21:04

"az IMF alelnöke, David Lipton a múlt héten a német szövetségi pénzügyminisztériumban tett látogatásán azt javasolta"
Már a látszatra sem ügyelnek.
"A német kormánynak egy konkrét határértéket kellene kitűznie az exportra, amit később sem léphetne át." Ettől már csak a direkt tervutasításos gazdálkodás lehetne nagyobb kormányzati beavatkozás a gazdaságba. Érdekes nállunk mindig liberalizálni akart az IMF: adjunk el mindent kótyavetye-áron nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.11.03 21:00

Előre megmondtam. Visszakérték az aranyukat, visszapofáztak a lehallgatás miatt. Most ők lesznek az új ördög, holnap tele lesz az amerikai szabadsajtó a hírrel: Merkel Hitler reinkarnációja, tombol a nácizmus Németországban stb.
Ami jó, mert rólunk legalább leszálnak egyidőre, meg legalább a németek is megtudják milyen az.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2013.11.03 20:56

a németek helyében én (nagy ívben) tennék az aggódókra, intelmeikkel együtt.Igyekezzenek ők is!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html