BUX
38240

Komoly kétségek az EU-török megállapodás körül

Szinte lehetetlen lenne végrehajtani bármilyen, a migrációs válság kezelését célzó megállapodást az Európai Unió és Törökország között - írták az uniós ügyészségi együttműködési szervezet, az Eurojust egy belső jelentésében, amelyet kedden ismertetett a Politico.eu című brüsszeli hírportál.

MTI, Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 13:57

A Politico friss cikkében az olvasható, hogy a dokumentum készítői komoly kétségeket fogalmaztak meg a már meglévő és a jövőben esetlegesen megkötött EU-török migrációs egyezményekben foglaltak megvalósíthatóságával kapcsolatban. Törökországban a kellő politikai akarat és a szükséges infrastruktúra is hiányzik az Európába tartó migránsáradat megfékezéséhez - írták a jelentésben.

A török kormány és a nép jórészt pártolja, hogy a menekültek elhagyják az országot, azaz "támogatják az embercsempészeket a bevándorlók Törökországból történő elszállításában" - állapította meg az ügyészi szervezet februári jelentésben.

Az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján elvi megállapodás született az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezeléséről körvonalazódó egyezmény főbb vonalairól. A körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Nem megbízható?

Kiszelly Zoltán politológus az M1-en a megállapodást követően úgy fogalmazott, kevéssé érthető, hogy Brüsszel miért Törökországot tekinti partnernek, az ugyanis nem igazán megbízható. A szakértő szerint a törökök novemberben megígérték, hogy fellépnek az embercsempészekkel szemben, ennek ellenére idén már minimum 100-110 ezer ember érkezett Törökországból Görögországba.Törökország ráadásul kevéssé demokratikus ország, és belpolitikai viták, valamint polgárháború jellemzi - tette hozzá.

Kiszelly szerint partnernek tekinteni inkább Macedóniát kellene, amely ugyanúgy a nyugat-balkáni útvonalon helyezkedik el. Berlin és Brüsszel ugyanakkor azért tartja jó ötletnek, hogy Törökország kezelje a migránshelyzetet, mert nem szeretnék, hogy a válság felgyorsítsa az euróválságot Görögországban. "Mindenki tudja, hogy szükség lesz egy negyedik görög mentőcsomagra", nem mindegy azonban, hogy mikor - hangsúlyozta.