Komoly leépítés lesz az amerikai külügyben

Rex Tillerson, az amerikai külügyi tárca vezetője bejelentette: a minisztérium jelentős átalakítására készül, és ennek keretében 2300 állás megszüntetését tervezi.
Szász Péter, 2017. április 29. szombat, 08:40
Fotó: Pixabay

A tárcavezető az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában beszélt a minisztérium átalakításának terveiről. Elmondta, arra készül, hogy a szeptembertől kezdődő, következő pénzügyi évben 26 százalékkal csökkentse a külügyminisztérium költségvetését, és szervezetileg is teljesen megújítsa a minisztériumot. A cél: a hatékonyabb munka.

Egyes - egyelőre nem részletezett - főosztályok megszűnnek majd, és jelentősen átalakul a külföldi fejlesztési programokkal foglalkozó USAID is, amelyet különösen érzékenyen érint majd a költségvetési csökkentés. A minisztérium mintegy 75 ezres létszámából 2300 embert elbocsátanak, vagy előnyugdíjaznak, és limitálják az újonnan felvehető diplomaták számát - írja az MTI tudósítója.

Tillerson alaposan szeretné átvizsgáltatni a Washingtonban dolgozó külügyesek és a külföldön szolgálatot teljesítő diplomaták munkáját, és felmérni, hogy mennyire hatékonyan teljesítenek, hol mutatkozik lehetőség a racionalizálásra.

A USAID munkájának felmérésére a külügyminiszter külsős konzultánsokat kér majd fel.

Tillerson a jövő héten állománygyűlésen tájékoztatja majd a minisztérium alkalmazottait a konkrét tervekről. Az átalakítás mindazonáltal már megkezdődött: márciusban egy egész emelet munkatársaival közölték, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK