BUX
38826

Komoly mélypont Svájcban - ezért is a frank a felelős?

Jelentősen csökkent, több mint két és fél éve legalacsonyabb szintre esett a csütörtökön bejelentett augusztusi svájci ZEW üzleti hangulatindex. Az elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a korábbi, lendületes gazdaságnövekedéssel kapcsolatos derűlátást tovább mérsékelte a svájci frank erősödése.

MTI-Eco, 2011. augusztus 25. csütörtök, 12:40

A ZEW-mutató 12,5 ponttal mínusz 71,4 pontra esett augusztusra. A jelenlegi helyzet megítélését jelző almutató ugyancsak gyengült, 52,9 pontról 34,3 pontra süllyedt. Jelentősen csökkent azoknak a száma, akik kamatemelést várnak a következő hat hónapban, az erre vonatkozó alindex mínusz 11,4 pontra csökkent a júliusi plusz 18,2 pontról.

Legutóbb, augusztus 3-ai ülésén a svájci nemzeti bank (SNB) 0,00-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0,00-0,75 százalékról. A lépéssel egy időben a bank bejelentette, hogy folyamatosan nagy figyelemmel kíséri a devizapiaci fejleményeket és, hogy rendkívül túlértékeltnek tekinti a frankot.

Augusztus 17-én a bank bejelentette, hogy további lépéseket tesz a frank rendkívüli erősödésének feltartóztatására. Az SNB az árfolyam rögzítése vagy célárfolyamsáv várt kijelölése helyett azonban a likviditásnövelést választotta. Arra törekszik, hogy 120 milliárd frankról 200 milliárdra növekedjen az a pénzmennyiség, amelyet a bankok az SNB-nél látra szóló betétként tartanak. Ennek érdekében az SNB visszavásárol jegybanki kötvényeket és devizacsere ügyleteket hajt végre - állt az akkori közleményben, amely szerint az SNB szükség esetén újabb intézkedéseket is meghoz a frank erősödése ellen.