A Tesco - árbevétele alapján Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi lánca - elismerte, hogy az első fél évben 28,5 ezer tonna élelmiszert volt kénytelen kidobni a szemétbe, mert kifutott értékesítésük határidejéből. A csomagolt zöldség kétharmada, a pékáruk és a sütemények fele, az alma 40 százaléka, a banán negyede végezte a kukában rövid, ám értelmetlen életét - derült ki a Waste and Resources Action Programme (WRAP) nonprofit szervezet jelentéséből, amelyet a CNBC idézett.

A Tesco 25 legnépszerűbb friss élelmiszer-árucikkét vizsgálták a felmérés részeként, amely rémes képet festett az ennivaló felhasználásának arányáról. A WRAP becslése szerint az áruházlánc boltjaiból és elosztóközpontjaiból a szemétbe kerülő veszteség csupán töredéke a Nagy-Britanniában évente kidobott 15 millió tonna élelmiszernek.

Családonként 243 ezer forint

A legnagyobb pazarlás a háztartások számlájára írható. A WRAP számításai szerint évente összesen 7,2 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amiből 4,4 tonna elkerülhető lenne. A Tesco becslése szerint emiatt a családokat évente átlag 700 font (243 ezer forint) veszteség éri. Az élelmiszer-veszteség csökkentése jól jönne a brit családoknak, amelyeknek össze kéne egyeztetniük lassan növekvő bérüket az ennivaló gyors drágulásával.

A Tesco ígéretet tett arra, hogy lépéseket tesz a veszteség csökkentésére. Eltüntetik a vásárlás mennyiségének növelésére ösztönző feliratokat és árukapcsolásokat, továbbá keresik a megoldásokat arra, hogyan csökkentsék a hulladékot a termeléstől az értékesítésig tartó folyamatban. A WRAP felhívja a figyelmet arra, hogy a kidobott áru mennyiségének visszafogása enyhítené a szemétlerakási gondokat, és ha meg sem termelnék ezeket, akkor kevesebb vizet, műtrágyát, növényvédő szert fogyasztanának a termelők.