Komoly veszélyben a grúz bankok

Az S&P legújabb figyelmeztetése szerint a kicsi és alulfejlett grúz bankrendszer hitelképességét komoly veszély fenyegeti.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 16:33
Fotó:

A Standard & Poor's jelentése szerint a politikai instabilitás és az ország gazdaságának különleges érzékenysége a külső hatásokra mind azt vetítik előre, hogy a grúz bankok hitelképessége veszélybe került. A magas infláció, a gazdasági folyamatok dollár-alapúvá válása is felgyorsíthatja a grúz pénzintézetek megítélésének romlását - írt a Bloomberg.

Az S&P már most öt szinttel a befektetési szint alatt, B kategóriába sorolja Grúzia hitelképességét.

A grúz nemzeti bank alelnöke David Amaglobeli nem ért egyet a jelentésben foglaltakkal, mondván, a grúz bankrendszer a más országokkal összevetve ellenállónak és erősnek mutatkozott.

A kormányzat előrejelzése szerint a 12,8 milliárd dolláros grúz gazdaság teljesítménye az idén 1,5 százalékkal zsugorodhat azt követően, hogy 2008 negyedik negyedéve óta recesszióban van. A külföldi tőkebefektetések éves bázison kevesebb mint negyedére estek vissza az idei első negyedévben, azt követően, hogy tavaly augusztusban 1 milliárd dolláros kár érte a gazdaságot az oroszokkal folytatott ötnapos háború során.

Grúzia az idei évre 4,55 milliárd dolláros nemzetközi segélyre kapott ígéretet, melyből 1 milliárd érkezne az Egyesült Államokból.

A grúz kormányzat FDI-várakozásairól bővebben itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK