Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) szerdán ismertetett közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (bmi) márciusban 48,9 pontra süllyedt a februárban mért 51,3 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Utoljára 2016 júliusában, a brexitnépszavazást követő hónapban fordult elő, hogy a brit feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének értéke 50 pont alá esett.

A brit szolgáltatási ágazat mélyrepülését az magyarázza, hogy a vállalatok elhalasztották beruházási döntéseiket, mert nem látják világosan, hogy miként alakul a brexit és milyen gazdasági következményei lesznek.

Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza az adatokhoz fűzött kommentárjában rámutatott: a bmi-felmérések összességében azt mutatják, hogy Nagy-Britannia bruttó hazai terméke (GDP) csökkent márciusban, az első negyedévben pedig stagnált, és a következő hónapokban mélyülő recesszióba csúszhat.