Barack Obama amerikai elnök kedden közleményben üdvözölte a megállapodást és sürgette, hogy azt a kongresszus mindkét háza mielőbb hagyja jóvá. A hétfő esti megegyezés részleteit - amely egyfajta tűzszüneti megállapodást jelent az elmúlt három év költségvetési csatározásai után - kedden ismertették az amerikai hírportálok. A megállapodást két nappal azelőtt született meg, hogy a szövetségi kormány kifutott volna eszközeiből.

A képviselőház a tervek szerint kedden szavaz egy átmeneti büdzsécsomagról, amely szombatig finanszírozza a szövetségi kormányzat működését, ezzel időt adva egy szélesebb körű költségvetési törvény elfogadására. Washingtonban december 10-én jelentették be, hogy két évre szóló előzetes kompromisszum született a szövetségi költségvetésről. Ezzel kiküszöbölték, hogy január közepén ismét a kormány lebénulásának veszélye fenyegesse az Egyesült Államokat.

A szeptember 30-ig tartó költségvetési évre vonatkozó büdzsé paramétereit már akkor lefektették. Ennek értelmében katonai célokra 520,5 milliárd, más tételekre pedig 491,7 milliárd dollárt fognak fordítani. A most elfogadott, 1582 oldalon összefoglalt végrehajtási kompromisszum értelmében visszavonnak több, például az egészségügyi intézményekre vonatkozó megszorítást, de a teljes diszkrecionális kiadások szintje 164 milliárd dollárral alatta marad a 2009-es évinek (Barack Obama elnök ekkor lépett hivatalba).

Több vitatott tételt ejtettek. A republikánusok ezúttal lemondtak arról, hogy költségvetési eszközökkel ellehetetlenítsék a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformot, de az arra fordítható kiadások szintjét befagyasztották.

Lelassítják egyes katonai nyugdíjkedvezmények növekedését, de ez alól kivonják a hadirokkantakat és hadiözvegyeket. A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek a 2013-as büdzsé automatikusan visszavágott 29,1 milliárdos kerete helyett 29,9 milliárd dollár jut.

A költségvetésből valamivel több jut az iskolai felkészítésre, de nem válhat valóra az ezzel kapcsolatban Barack Obama által szorgalmazott, átfogó program. Nem kapja meg a Washington által igényelt keretet a gyorsvasutak fejlesztése és a kormány által kértnél kevesebb jut a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is.

A 2009-es szintre csökkentették az amerikai adóhivatal (IRS) költségvetését, a szövetségi alkalmazottak viszont, akiknek bérezése sok területen három év óta változatlan, egyszázalékos fizetésemelést kapnak.

A megállapodás érdekessége egyebek között, hogy az leállítja az izzószálas villanykörték fokozatos kivonásának programját, valamint az, hogy az megtiltja az új portrék készítését a legtöbb hivatalos személy esetében. A büdzsépaktum azt is kiköti, hogy John Kerry külügyminiszternek meg kell bizonyosodnia arról, hogy a tripoli kormány együttműködik a bengázi amerikai képviselet elleni támadás tetteseinek kézre kerítésében, mielőtt Líbia újabb segélyt kapna.