Kompromisszum született az USA költségvetéséről

Megállapodtak az elkövetkező nyolc és fél hónapra szóló, 1012 ezer milliárd dolláros szövetségi költségvetési keret végrehajtásáról az amerikai képviselőház és szenátus képviselői.
MTI, 2014. január 14. kedd, 18:09
Fotó: Napi.hu

Barack Obama amerikai elnök kedden közleményben üdvözölte a megállapodást és sürgette, hogy azt a kongresszus mindkét háza mielőbb hagyja jóvá. A hétfő esti megegyezés részleteit - amely egyfajta tűzszüneti megállapodást jelent az elmúlt három év költségvetési csatározásai után - kedden ismertették az amerikai hírportálok. A megállapodást két nappal azelőtt született meg, hogy a szövetségi kormány kifutott volna eszközeiből.

A képviselőház a tervek szerint kedden szavaz egy átmeneti büdzsécsomagról, amely szombatig finanszírozza a szövetségi kormányzat működését, ezzel időt adva egy szélesebb körű költségvetési törvény elfogadására. Washingtonban december 10-én jelentették be, hogy két évre szóló előzetes kompromisszum született a szövetségi költségvetésről. Ezzel kiküszöbölték, hogy január közepén ismét a kormány lebénulásának veszélye fenyegesse az Egyesült Államokat.

A szeptember 30-ig tartó költségvetési évre vonatkozó büdzsé paramétereit már akkor lefektették. Ennek értelmében katonai célokra 520,5 milliárd, más tételekre pedig 491,7 milliárd dollárt fognak fordítani. A most elfogadott, 1582 oldalon összefoglalt végrehajtási kompromisszum értelmében visszavonnak több, például az egészségügyi intézményekre vonatkozó megszorítást, de a teljes diszkrecionális kiadások szintje 164 milliárd dollárral alatta marad a 2009-es évinek (Barack Obama elnök ekkor lépett hivatalba).

Több vitatott tételt ejtettek. A republikánusok ezúttal lemondtak arról, hogy költségvetési eszközökkel ellehetetlenítsék a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformot, de az arra fordítható kiadások szintjét befagyasztották.

Lelassítják egyes katonai nyugdíjkedvezmények növekedését, de ez alól kivonják a hadirokkantakat és hadiözvegyeket. A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek a 2013-as büdzsé automatikusan visszavágott 29,1 milliárdos kerete helyett 29,9 milliárd dollár jut.

A költségvetésből valamivel több jut az iskolai felkészítésre, de nem válhat valóra az ezzel kapcsolatban Barack Obama által szorgalmazott, átfogó program. Nem kapja meg a Washington által igényelt keretet a gyorsvasutak fejlesztése és a kormány által kértnél kevesebb jut a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is.

A 2009-es szintre csökkentették az amerikai adóhivatal (IRS) költségvetését, a szövetségi alkalmazottak viszont, akiknek bérezése sok területen három év óta változatlan, egyszázalékos fizetésemelést kapnak.

A megállapodás érdekessége egyebek között, hogy az leállítja az izzószálas villanykörték fokozatos kivonásának programját, valamint az, hogy az megtiltja az új portrék készítését a legtöbb hivatalos személy esetében. A büdzsépaktum azt is kiköti, hogy John Kerry külügyminiszternek meg kell bizonyosodnia arról, hogy a tripoli kormány együttműködik a bengázi amerikai képviselet elleni támadás tetteseinek kézre kerítésében, mielőtt Líbia újabb segélyt kapna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.14 20:07

17 000 mrd dollár !! Mikor ,kinek ,milyen kamattal fizetik vissza ??? Mikor szűnik meg az USA kirablása az offshor által ,évi 1500 mrd dollárt síbolnak ki a nagyok onnan ! Ébredj yenki !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.14 18:24

A FED kezdhet újra nyomtatni nem pedig leállni...Matolcsy úr meg dörzsölheti a kezeit a dollár-kötvényei után.
Most sajnálhatja, hogy nem a bejött négyszeres túljegyzést adta el mind...

Nem elég bátor unortodox.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.14 18:17

Az USA ott tart a költségvetési vitájában, mint Gyurcsányék 2008-ban az IMF/ECB hitel előtt...éppen hogy összejött.
Majd jöttek a megszorítások ezerrel és ugrott az államadósság a hitel nagyságával a hitelt pedig megették a válságért felelős bankok.
A történelem ismétli önmagát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html