Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szigorúbban kívánja a jövőben ellenőrizni a cseh mezőgazdasági minisztérium azokat a külföldről behozott élelmiszertemékeket, amelyek gyártójánál korábban problémákat tapasztaltak. Amennyiben hiányosságokat talál, akkor az adott termék behozatalát megtiltja - közölte Václav Tampír, a tárca sajtóosztályának vezetője a CTK cseh hírügynökséggel.

Miroslav Toman, cseh mezőgazdasági miniszter a problémáról múlt heti találkozóján már egyeztetett lengyel partnerével Jan Krzystof Ardanowsky agrárminiszterrel.

Néhány élelmiszergyártó rontja Lengyelország jó hírnevét. Ellenőreink a közelmúltban olyan lengyel almákat találtak, amelyek túl sor permetet tartalmaztak, illetve olyan húskonzerveket, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak - közölte a cseh miniszter a hírügynökséggel.

A problémákat meg kell oldani, és mindig kész vagyok azokat konkrétan megvitatni a lengyel miniszterrel. Amennyiben valamelyik gyártó ismételten hibázni fog, megtiltjuk termékei behozatalát Csehországba - szögezte le Miroslav Toman.

A hatályos cseh törvények a termékek behozatalának általános betiltását nem teszik lehetővé. A szóvivő pontosítása szerint a gyakorlatban az lenne az eljárás, hogy az ellenőrző szervek a saját hatáskörükben betiltanák bizonyos élelmiszer ideiglenes behozatalát, amire a szabályzat viszont lehetőséget ad.

Miroslav Toman korábban a cseh élelmiszerkamara elnöke volt. A kamara már évek óta küzd az ellen, hogy a csehországi boltokban gyengébb minőségű élelmiszereket áruljanak. A prágai sajtó szerint ezek főleg Lengyelországból származnak, s az elmúlt években a problémát többször is miniszteri szinten tárgyalták meg.

Toman úgy véli: ez gyakran az üzletláncok hibája, mert folyamatosan akciós árakat hirdetnek meg, s ezekre szándékosan hoznak be olcsó, gyenge minőségű élelmiszereket Lengyelországból. Csehországban már hosszabb ideje az eladott élelmiszerek fele különböző akciókban kel el - írta az MTI.

A kép forrása: Pexels.