Kongatja a vészharangot az IMF - nagy baj lehet

Csatlakozott a tőzsdekrach veszélyére figyelmeztető szervezetekhez a Nemzetközi Valutaalap. A fejlett országok gazdaságai a fél évvel ezelőtt jósoltnál halványabb növekedésre számíthatnak, de azért valamelyet gyorsulhat a bővülés a következő 15 hónapban - derül ki az IMF szakértőinek várakozásaiból.
Napi.hu, 2014. szeptember 19. péntek, 12:54
Fotó: MTI/EPA

Az IMF felsorakozott azok mögé a szervezetek mögé, amelyek szerint a tőzsdéken kialakult árak és árfolyammozgások arra utalnak, hogy a befektetők túlságosan nagy kockázatokat vállalnak. Gyakorlatilag minden főbb eszközosztályban (részvények, kötvények, ingatlanok) kifeszített árakat láthatunk - vélik a Valutaalap elemzői a CNBC tudósítása szerint.

Az IMF-nek szemet szúrt, hogy a magas árak gyenge volatilitással, árfolyamhullámzással járnak együtt. A volatilitást jelző mutatók igen halvány mozgást jeleznek 2013 májusa óta - ez volt az az időszak, amikor a Fed elkezdett a monetáris enyhítés visszavonásáról (tapering) beszélni. A tapering nyomán várhatóan esni fognak a részvényárak, mert kevesebb pénz lesz a piacon.

Összeomlás jöhet

Mindezek alapján a nemzetközi pénzügyi szervezet arra következtet, hogy erősödött a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, amelynek eredményeként mostanra túlságosan nagy veszélyeket hordozó befektetések alakultak ki. Ha a Fed megkezdi a kamatemelést vagy váratlanul kiéleződik valamelyik geopolitikai konfliktus a világon, akkor egy csapásra eladási hullám indulhat meg, ami a tőzsdei árfolyamok összeomlásához vezethet.

Az IMF mindezt abban a jelentésében szögezi le, amelyet a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G-20 csoport államainak pénzügyminiszteri-jegybankelnöki találkozójára készített. A szervezet szakértői felhívják a figyelmet a vállalati hitelezési és a biztosítási piacok sérülékenységére, az egyes kisebb fejlett országokban megfigyelhető lakáspiaci boomra, amely öt éven át tartó mélyrepülés után alakult ki.

Illúziók

A Valutaalap előtt világ legfejlettebb országait tömörítő OECD fogalmazott meg hasonló figyelmeztetést, jelezve, hogy a tőzsdéken megfigyelhető vásárlási kedv nincs összhangban a kockázatokkal. A Fed elnöke, Janet Yellen júliusban értekezett az erőteljesen kifeszített árakról bizonyos piaci szegmensekben. A hét végén a Nemzetközi Elszámolóház jelezte, hogy a laza monetáris politika azt az illúziót teremti, amely szerint örökké sok pénz lesz a piacon, ami egyre kockázatosabb üzletek kötésére ösztönzi a befektetőket.

A következő bő egy évre előretekintve az IMF úgy véli, hogy a gazdasági kilábalás némi erőre kap, ám nem lesz olyan tempós, mint amilyenre tavaszi előrejelzésükben számítottak. A 2014-es kilátások gyengébbek az áprilisban előre jelzettnél, mivel a kevesebb fejlesztést hajtottak végre a befektetők - írják a Valutaalap elemzői. Emellett lehetséges, hogy az eurózóna lomha fellendülése megreked.

A világ legerősebb gazdaságainak növekedése erősödhet 2014-2015-ben. A falkát az USA vezetheti, Japán viszont hátra marad, mert kifutnak gazdaságösztönző intézkedései. A feltörekvő piacokon is határozottabbá válhat a bővülés, kivéve Latin-Amerikát, amely a halvány brazil és argentin teljesítmény miatt a várnál gyengébben muzsikálhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz1, 2014.09.19 13:55

nem, ez nem forex... ez a magyar 2010. utáni valóság... a dagonya... a rothadás bűze...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz1, 2014.09.19 13:52

tőzsdék, túlvettség??? miről beszélnek? ja, hogy nem a magyar vergődésről...

http://stooq.com/q/?s=^bux&d=20140919&c=5y&t=l&a=ln&b=1&r=^spx+^dji+^dax

megj.: igen, az ott az alján, az a magyar... és igen, jobb oldalon azok a %-ok... és igen, a magyar negatív előjelű, a többi meg duplázódott ez időszak alatt.... és végezetül igen, 2010. áprilisában volt utoljára potenciál a magyar gazdaság csúcscégeiben...
na jó, még valami: ez hűen mutatja a magyar gazdaság 2010. utáni tőkevonzó képességét is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html