Az IMF felsorakozott azok mögé a szervezetek mögé, amelyek szerint a tőzsdéken kialakult árak és árfolyammozgások arra utalnak, hogy a befektetők túlságosan nagy kockázatokat vállalnak. Gyakorlatilag minden főbb eszközosztályban (részvények, kötvények, ingatlanok) kifeszített árakat láthatunk - vélik a Valutaalap elemzői a CNBC tudósítása szerint.

Az IMF-nek szemet szúrt, hogy a magas árak gyenge volatilitással, árfolyamhullámzással járnak együtt. A volatilitást jelző mutatók igen halvány mozgást jeleznek 2013 májusa óta - ez volt az az időszak, amikor a Fed elkezdett a monetáris enyhítés visszavonásáról (tapering) beszélni. A tapering nyomán várhatóan esni fognak a részvényárak, mert kevesebb pénz lesz a piacon.

Összeomlás jöhet

Mindezek alapján a nemzetközi pénzügyi szervezet arra következtet, hogy erősödött a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, amelynek eredményeként mostanra túlságosan nagy veszélyeket hordozó befektetések alakultak ki. Ha a Fed megkezdi a kamatemelést vagy váratlanul kiéleződik valamelyik geopolitikai konfliktus a világon, akkor egy csapásra eladási hullám indulhat meg, ami a tőzsdei árfolyamok összeomlásához vezethet.

Az IMF mindezt abban a jelentésében szögezi le, amelyet a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G-20 csoport államainak pénzügyminiszteri-jegybankelnöki találkozójára készített. A szervezet szakértői felhívják a figyelmet a vállalati hitelezési és a biztosítási piacok sérülékenységére, az egyes kisebb fejlett országokban megfigyelhető lakáspiaci boomra, amely öt éven át tartó mélyrepülés után alakult ki.

Illúziók

A Valutaalap előtt világ legfejlettebb országait tömörítő OECD fogalmazott meg hasonló figyelmeztetést, jelezve, hogy a tőzsdéken megfigyelhető vásárlási kedv nincs összhangban a kockázatokkal. A Fed elnöke, Janet Yellen júliusban értekezett az erőteljesen kifeszített árakról bizonyos piaci szegmensekben. A hét végén a Nemzetközi Elszámolóház jelezte, hogy a laza monetáris politika azt az illúziót teremti, amely szerint örökké sok pénz lesz a piacon, ami egyre kockázatosabb üzletek kötésére ösztönzi a befektetőket.

A következő bő egy évre előretekintve az IMF úgy véli, hogy a gazdasági kilábalás némi erőre kap, ám nem lesz olyan tempós, mint amilyenre tavaszi előrejelzésükben számítottak. A 2014-es kilátások gyengébbek az áprilisban előre jelzettnél, mivel a kevesebb fejlesztést hajtottak végre a befektetők - írják a Valutaalap elemzői. Emellett lehetséges, hogy az eurózóna lomha fellendülése megreked.

A világ legerősebb gazdaságainak növekedése erősödhet 2014-2015-ben. A falkát az USA vezetheti, Japán viszont hátra marad, mert kifutnak gazdaságösztönző intézkedései. A feltörekvő piacokon is határozottabbá válhat a bővülés, kivéve Latin-Amerikát, amely a halvány brazil és argentin teljesítmény miatt a várnál gyengébben muzsikálhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!