Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát közlekedési rendőrökre nem az a jellemző, hogy elnézőek lennének a vétkezőkkel szemben, épp ellenkezőleg: ha büntethetnek, akkor büntetnek - írta a pozsonyi Új Szó a szlovákiai sofőrök tapasztaltai alapján. A horvát rendőrség az elmúlt napokban megüzente a szlovák hatóságoknak: figyelmeztessék a sofőröket a közlekedési szabályok betartására, mert egyre több szlovák rendszámú autót érnek gyorshajtáson.

Arra is volt példa, hogy egy szlovákiai sofőr útban a tengerparthoz ittasan közlekedési balesetet okozott. Szerencsére a sofőr és az autóban utazó személyek - két kiskorú gyermeket is beleértve - sem sérültek meg. Az alkoholszonda a sofőrnél 1,4 ezrelék véralkoholszintet mutatott ki. A sofőrt a legközelebbi rendőrkapitányságra szállították, ahol a Horvátországban szolgálatot teljesítő szlovák rendőrök tolmácsoltak számára a kihágási eljárás során.

A férfi 7000 kuna (325 ezer forint) bírságot kapott, további 300 kunában határozták meg az eljárás költségeit, amit ugyancsak a sofőrnek kellett kifizetnie. Mindemellett Horvátország területén eltiltották a gépjárművezetéstől.

Horvátországban számos közlekedési kihágás olyan bűncselekménynek számít, amelyért egytől három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik a tettest, ráadásul a gépkocsijának lefoglalására is lehetőséget adnak a horvát törvények. Börtönbe kerülhet, aki olyan helyen próbál előzni egy kocsisort, ahol nincs jó kilátás az útra, aki 50 kilométer/órával vagy ennél többel lépi túl az előírt sebességhatárt vagy akinek vérében 1,5 ezreléknél több véralkoholszintet állapítanak meg.