Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hongkongi Union Link International vállalat látszólag egy tengerhajózási cég, amely kicsiny flottájával szállítja az árukat megrendelői megbízása alapján. Az már gyanúsabb, hogy rozsdás teherhajói igen színes zászlók alatt közlekednek. Van, amelyiken kínai, a másikon tanzániai, a harmadikon olyan csendes-óceáni törpe szigetállamok zászlója lobog, mint Niue vagy Palau.

Még árulkodóbb a - pillanatnyilag - Dolphin 26 névre keresztelt vén csotrogány, amelyen az észak-koreai lobogó díszeleg. Ez árulja el, hogy a Union Link valójában része annak a kiterjedt céghálóba burkolt, homályos kereskedelmi hálózatnak, amelyen keresztül a sztálinista állam az ENSZ szankciót is megkerülve hozza-viszi áruit a világon - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

Fogadkoznak, de hiába

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamai nem csupán eddigi legszigorúbb korlátozásokat fogadták el az észak-korai importra és exportra vonatkozóan, hanem fogadkoznak is, hogy felderítik és lefülelik az embargót megkerülő szállítmányokat. Ez nem lesz könnyű munka - derül ki az FT pillanatfelvételéből.

A szállítóeszközök százai állnak a rezsim rendelkezésére, amelyek tulajdonosi és irányítási háttere teljesen áttekinthetetlen. A cégek mögött részben észak-koreaiak állnak, ám többségük kínai.

Hatékonyságukat közvetve bizonyítja valami olyasmi, amelyet korábban a szovjet rendszerben működő gazdaságok soha nem tudtak megvalósítani - hívja fel a figyelmet Nicholas Eberstadt, az American Enterprise Instutute konzervatív kutatóközpont elemzője. A világ utolsó sztálinista országa képes fenntartani kereskedelmének egyensúlyát, amihez meg tudja szerezni a szükséges valutát fizetőeszköznek.

Tetszenek a kriptovaluták a gengszter rezsimnek

Bitcoinnal és más kriptovalutákkal igyekszik majd a bevételi forrásait fenntartani az észak-koreai rezsim - írta a Bloombergre hivatkozva az Index. A FireEye Inc. nevű biztonsági cég szerint Kim Dzsong Un hackerei az utóbbi időben egyre gyakrabban támadtak meg dél-koreai kriptovaluta-kereskedő oldalakat, többek között egy bitcoinnal foglalkozó híroldalt is feltörtek. Emmellett a WannaCry zsarolóvírus áldozataitól is pénzhez jutottak.

Kim az utóbbi időben egyre érdeklődőbbnek tűnt a kriptovalutákkal kapcsolatban. Az állami kontroll hiánya és a rendszer diszkrét jellege ugyanis jó a pénzmosáshoz vagy a már emlegetett pénzszerezési módszerekhez. A szakértők szerint ahogy az észak-koreai rezsim érzi a növekvő nemzetközi nyomást, egyre szélesebb körben és gyakrabban kezdhetik el használni a kriptovalutákat.

A nagy hálózat

A washingtoni C4ADS kutatócsoport 248 olyan hajózási vállalatot tudott azonosítani, amelyet valójában Észak-Koreából irányítanak. Ezek közül 160-at Hongkongban jegyeztek be. Tulajdonosi hátterük bonyolult és folyton változik, hajóik olyan zászlók alatt közlekednek, amilyen nekik tetszik és számtalan fedőcég veszi körbe őket. Minden üzletüket egy rakás cégen keresztül kötik.

Vegyük a Dolphin 26 példáját. A hajó olyan brutálisan rozsdás, hogy az már a kínai hatóságoknak is feltűnt még tavasszal. Ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy tevékenységével bármilyen törvényt sértene. Eközben bizonyos sajátosságokban osztozik számos hozzá hasonló hajóval. Az elmúlt nyolc évben hatszor változott bejegyzett tulajdonosa és menedzsere. Öt év alatt négyszer cserélt zászlót - derül ki a hivatalos nyilvántartásokból.

Sok kicsi hajócska

A Union Link irányítása alatt lévő más hajók sorsa is hasonlóan alakul. Például az Oriental Lady 2003 óta hatszor váltott zászlót, ebből kétszer az észak-koreai lobogó alatt hajózott. A Zhi Hui négyszer húzta fel árbocára a sztálinista rezsim zászlóját 2006 óta. Nyilvánvaló, hogy ezek a változások a hajók és tulajdonosaik valói identitásának elrejtését szolgálják - mondja William Newcomb, korábbi amerikai kormánytisztviselő.

Hszie Csün asszony, a Union Link bejegyzett tulajdonosa régóta csak névleg áll a cég élén. Feladta a stresszes hajózási ipart, hogy a családjára fordíthassa az idejét. Tagadja, hogy a vállalat törvénysértő észak-koreai cégeket segítene.

A neve alatt számos kisebb hajózási cég működik Hongkongban, aminek az a célja, hogy megosszák a kockázatot. Ha az egyiknél viták támadnak a szállítmányok körül, akkor még mindig ott a másik, amely működik. Mint mondja ez bevett szokás Hongkongban, ahol helyi cím vagy vagyon birtoklása nélkül be lehet jegyezni vállalatokat.

Tévékamerák Észak-Koreából

Magyarország észak-koreai kivitelének értéke hétmillió forint - idézte a külügyi tárca adatát az Index. Magyar cégek részben kisállatokat, részben gyógyszereket visznek ki. Az import értéke 24,5 millió forint, olyan szulfonamidok érkeznek ide a távoli országból, amelyeket bakteriális fertőzések kezelésére használnak. Magyar cégek az elmúlt években adtak el fát, folyadékszivattyút, elektromos jelzőkészüléket és lengéscsillapítókat észak-koreai vevőknek, miközben importáltak például tévékamerákat 117 millió forint értékben.