Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbált tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormányzat - írja a G7 egy helyi, azaz zimbabwei lapra hivatkozva.

Az ügy lényege, hogy a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához (a hírhedt Robert Mugabe utódja) köthető társaságok a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szereztek be teszteket és védőfelszereléseket az országnak. A két cég nincs regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál, vagyis eleve szabálytalanul nyertek el állami megrendeléseket még az afrikai ország törvényei szerint is

Az egyik ilyen egy svájci bejegyzésű cég, amelyet az Interpol levele alapján egy albán születésű, de olasz állampolgársággal is bíró férfi alapított még 2017-ben. Decemberben a svájci cégének két bankszámlát nyitott meg Magyarországon, a Magnet Banknál, amelyekre az Interpol levele alapján befutottak a korrupciós kenőpénzek.

A Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmilyen pénzmozgás nem volt a számlán. Az olasz férfitől dokumentumokat kértek a pénz forrásáról. Bemutatott egy állítólagos szerződést, amely a svájci cég és egy zimbabwei állami vállalat között született. Az Interpol levele szerint azonban a szerződés csak a svájci vállalkozás részéről volt lepecsételve és aláírva, ráadásul a szerződési feltételek is hiányoztak róla - írja a portál, amelynek az Interpol és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem kommentálta a nyomozást.