Könyörögnek az idős japánoknak: felejtsék el a jogsit!

A rendőrség éttermi kedvezménnyel akarja rávenni az idős embereket Japánban arra, hogy hagyjanak fel a gépkocsivezetéssel, mivel egyre szaporodik az általuk elkövetett balesetek száma.
MTI, 2016. november 29. kedd, 13:34
Fotó: Reuters

A szigetország középső részén fekvő Ajcsi prefektúrában múlt héten indult rendszerben ha egy idős ember megválik jogosítványától, az egyik étteremlánc 176 egységében jogosult lesz arra, hogy olcsóbban kapja meg a japán nemzeti ételt, a rament.

A kezdeményezést az után indították útjára, hogy Abe Sinzo kormányfő hatékony lépéseket követelt a 74 év fölöttiek által okozott, gyakran fatális balesetek visszaszorítása érdekében.

Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balesetek száma, ám a 75 év fölöttiek által okozott balesetek aránya 7,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt egy évtized alatt a japán rendőrség adatai szerint - adta hírül a The Guardian brit napilap honlpja.

Az egyre öregedő japán társadalomban a becslések szerint 17 millió 65 fölöttinek van jogosítványa, közülük 4,8 millió 75 év fölötti. Ez az szám 2005-ben még csak 2,4 millió volt.

Számos baleset oka, hogy a gépkocsivezető a gázpedálra lép a fék helyett, felhajtáskor ellenkező irányban autózik az autópályákon. Ezek a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek: novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva elütött két gyalogost, akik meghaltak. Októberben egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokba hajtott bele, megölve egy hatéves fiút. A prefektúrában bevezettek más ösztönzőket is, például kedvezményes fürdőbelépőket, alacsonyabb taxi viteldíjakat, kedvezményeket a fodrásznál, patikákban.

Tokióban a jogosítványról lemondók a busz- és taxiviteldíjnál jogosultak kedvezményre.

Az elmúlt évben 270 ezer idős adta vissza jogosítványát, ez azonban csekély része az autóvezetők hatalmas számának.

Japán 127 millió lakosának több mint egynegyede 65 évnél idősebb, ez az arány 2060-ra 40 százalékra emelkedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.11.29 16:16

Nem könyörögni kell, hanem a 70 fölöttieknek alapos orvosi vizsgálatot elrendelni és akinek komolyabb baja van, elvenni a jogsiját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2016.11.29 14:30

Ott nem jár le? Ha van jogsi akkor bármilyen szerzett fogyatékkal lehet vezetni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html