Könyörtelen karácsonyi ajándékkal készült a román kormány

Romániában bankszámlájuk zárolásával és végrehajtási eljárás indításával fenyegetik azokat a vállalkozásokat, amelyek elfelejtik, hogy a tavasszal bevezetett adófizetési haladék karácsony első napjáig tart.
Barabás Júlia, 2020. december 27. vasárnap, 14:45
Fotó: Getty Images

Lejár az adók és illetékek befizetésével elmaradt romániai cégeknek adott türelmi időszak. 25-én, az adóhatóság (ANAF) eddig tartózkodott attól, hogy fellépjen az állammal szemben tartozásokat felhalmozó cégek ellen - írta a Maszol. A kormány a járvány kitörésekor döntött úgy, hogy a vállalkozások elhalaszthatják az adók és illetékek befizetését, anélkül, hogy kamatot és késedelmi büntetést számolnának fel nekik.

A türelmi időszak azonban karácsony első napján lejár, ezt követően az ANAF akár zárolhatja a nem fizető cégek bankszámláit és végrehajtást is indíthat a tartozások behajtása céljából. Az adósoknak ugyanakkor lehetőségük volt arra, hogy ezt elkerüljék, december 15-ig kérvényezhették tartozásaik átütemezését, azok havi részletekben történő törlesztését.

Florin Cîtu még pénzügyminiszterként, november végén, egy Temes megyei üzletemberekkel való találkozón kijelentette, elképzelhető, hogy az átütemezések igénylésének határidejét kitolják január 15-ig. Időközben azonban Ludovic Orban miniszterelnök lemondott, mindenki a koalíciós tárgyalásokkal és a kormányalakítással volt elfoglalva, így a szükséges sürgősségi kormányrendelet nem született meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.12.27 19:10

Igenám, de a románok nem rómkatok, hanem görkatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html