Egy nappal azt követően, hogy az Európai Néppárt (EPP) meghosszabbította a Fidesz tagságának felfüggesztését Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke élesen bírálta a konzervatív pártcsaládot a magukat nemzeti konzervatívoknak nevező politikusok előtt tartott beszédében Rómában - tudósít a Politico. Úgy látja, hogy a Fidesz az EPP fekete báránya, miután a pártcsalád a jogállamiság megsértésével kapcsolatos aggályai miatt egy évvel ezelőtt felfüggesztette a magyar kormánypárt néppárti tagságát.

A magyar kormányfő szerint az EPP azon az áron is az európai hatalmi rendszer része akar maradni, hogy ehhez a baloldalhoz kell közelednie. Ezzel elvesztjük az identitásunkat - fogalmazta meg aggályát konzervatív politikusként. Hangot adott a reményének, hogy az EPP megnyitja a kapuit új jobboldali pártok előtt, annak érdekében, hogy visszaszerezze korábbi súlyát az Európai Parlamentben. A Politico emlékezet arra, hogy bár a Fidesz EPP-s tagságát felfüggesztették, képviselői a parlamentben a néppárti frakcióban foglalnak helyet.

Egy szóval sem

A hírportál beszámolója szerint Orbán Viktor még csak meg sem említette, hogy a Fidesz ki akarna lépni a Néppártból, és csatlakozna például az attól jobbra álló Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) pártcsaládjához. Ehelyett vezette elő, hogy szerinte mit kellene tennie az EPP-nek, nevezetesen, hogy például be kellene fogadnia soraiba a radikális jobboldali spanyol Vox pártot.

Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikusa, az EKR vezetője azt mondta, hogy Orbánon múlik, kilépteti-e a Fideszt az EPP-ből, és a magyar kormánypárt csatlakozik-e más pártcsaládhoz vagy sem. Az EPP vezetői világossá tették, hogy egyelőre sem a Fidesz kizárásának, sem felfüggesztése visszavonásának nincs meg a többsége a pártcsaládon belül. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, akinek Hajrá Olaszország pártja a Néppárt tagja azt mondta, ő azon dolgozik, hogy rendeződjön a Fidesz és az EPP viszonya.

Vállalható-e Orbán és Salvini

A tanácskozás nem volt mentes a kínos epizódoktól. Matteo Salvini, az olasz radikális jobboldali Liga elnöke lemondta beszédét. Egyes hírek szerint azért, mert nem mondhatta el olaszul - a politikus gyengén beszél angolul -, más hírek szerint voltaképpen nem is ígérte meg határozottan a részvételét a rendezvényen. Állítólag az volt a gondja, hogy a konferencián túl nagy súllyal szerepeltek az EKR tagjai, miközben a Liga az Identitás és Demokrácia pártcsalád tagja az Európai Parlamentben.

Részt vett a tanácskozáson Daniel Kawczynski, a brit Konzervatív Párt parlamenti képviselője. A Politicónak óvatos nyilatkozatot adott, mint mondta: Orbán és Salvini politikája nem mindeni ízlésének felel meg, és ő személy szerint nem mindenben ért egyet azzal, amit képviselnek. Ugyanakkor Magyarországon és Olaszországban nagy politikai támogatottsággal választották meg őket a posztokra, amit betöltenek. Komoly elképzeléseket és aggodalmakat fogalmaznak meg, amelyeket sokan osztanak az Egyesült Királyságban is.