Félelmetes jóslat érkezett - ezzel nem sokan számoltak

Hatalmas hiány alakulhat ki az olajpiacon a 2020-as években, mivel nem folyik be kellő mennyiségű tőke az olajellátást biztosító befektetésekbe. A közeljövő energiagigászai az állami hátszéllel működő olaj- és gázipari vállalatok lehetnek.
Komócsin Sándor, 2018. november 12. hétfő, 10:38
Fotó: Shutterstock

Olajhiány fog kialakulni a világpiacon a 2020-as években - idézte a Goldman Sachs elemzőinek előrejelzését a CNBC. A magyarázat egyszerű: a nagy olajvállalatok nem tehetik meg, hogy befektethető tőkéjüket teljesen a jövőbeni kitermelést megalapozó feltárásokra és más előkészítő beruházásokra fordítsák. Ehelyett egyre inkább azokat a lehetőségeket kell előnyben részesíteniük, amelyek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelést fejlesztik. Ebbe az irányba terelik őket a kormányok, amelyek egymás után hozzák az üvegház hatású gázok levegőbe kerülését korlátozó intézkedéseket, illetve a befektetők, akik már nem a szén- és az olajiparban látják a jövőt.

Tragikus lehet

Azt fogjuk tapasztalni a 2020-as években, hogy az olajpiacon a legszigorúbb fizikai értelemben olajhiány alakul ki, mivel kevés pénz folyik a kitermelés fenntartásába - fogalmaz Michele Della Vigna, a Goldman Sachs természeti erőforrások kutatásával foglalkozó részlegének vezetője. Ennek eredményeként az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelésre történő átállás eredménye nem az olajárak csökkenése lesz, ahogy arra eddig számítottunk, hanem éppen ellenkezőleg emelkedni fog a fekete arany ára.

Della Vigna szerint az olajipar nagyjai (Big Oils) kezdik megérteni, hogy ha fenn akarják tartani a befektetők széles körének érdeklődését, akkor bizonyítaniuk kell, hogy komolyan fellépnek a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségének csökkentése érdekében. A Goldman elemzői szerint elég ha tanulmányozzák, milyen gyors tempóban zsugorodott a világ szénipara az elmúlt öt évben. Ennek alapján megérthetik, hogyan változtak meg a befektetők prioritásai.

Átmeneti időszak

Della Vigna úgy látja, hogy amíg a megújuló energiaforrások átveszik az uralmat az energiatermelésben, addig az elektromos energia gázalapú előállítása kerülhet az élre. Ennek fontos sajátossága, hogy infrastruktúrája - a kitermeléstől, a vezetékrendszeren és a tároláson át a folyékonygáz-technológiáig - rendkívül költséges. Ezért a szakértők azt jósolják, hogy az állami hátterű energiavállalatok fognak megerősödni.

Az olajipar történetéből, az 1950-es évekből ismert hét nővérhez, azaz olajipari óriásvállalathoz hasonlóan - amely az egyesülések nyomán immár kevesebb céget fog össze: BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell - hét nagy játékos menetelhet az olaj- és gázpiac élén a jövőben. Ezek az OECD-n kívüli országok nemzeti energiavállalatai: a szaúdi Aramco, az orosz Gazprom, az iráni NIOC, a kínai National Petroleum Corp., a brazil Petrobas, a venezuelai BDVSA és a malajziai Petronas.

Néhány európai olajipari vállalat, mint például a Shell vagy a Total előrébb jár amerikai riválisainál az átalakulásban - állatják a Goldman elemzői. Ez az a folyamat, amelyen a big oil helyét átveszi a bir energy mint olyan iparág, amelyben a nagy pénzek forognak. Az olajpiacon egyébként az elmúlt napokban ötödével estek az árak, mert a befektetők túlkínálat kialakulásától tartanak, ami a gazdasági növekedés lassulásával párosulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.13 20:36

Bennfentesként megerősíthetem, hogy a 2014-es olajár-összeomlás óta globálisan trillió dolláros nagyságrendben jegeltek projekteket a legnagyobb olajcégek, ideértve az arabokat/szaudiakat is, azt pedig az olajiparhoz kicsit is értők is tudják, hogy előbb-utóbb minden olajkút kimerül, azaz a termelést csak folyamatos befektetéssel, kutatással, fejlesztéssel lehet csak szinten tartani. Tehát igen, az olajhiány előbb-utóbb be fog következni, de hogy pontosan mikor, azt senki se tudja. Ahogy azt se hogy ez hogy fog kinézni, még a Mad Max-ben ábrázolt verzió sem kizárt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2018.11.13 20:08

Nem csak energiaforrás az olaj. A vegyiparnak mindig szüksége lesz rá. Nagyon egyoldalú a cikk nézőpontja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.11.12 17:47

A kereslet - kínálat szokásos ingája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.12 16:37

az olajar emelkedese jo. minel magasabb, annal kevesebb fog fogyni belole, ami feltornassza az alternetiv megoldasokhoz szukseges penzugyi hatteret. a multkori szakadasnal sem vetelenul nyomattak a szaudiak az olajat, ahogy a csovon kifert, pont azert, hogy fekezzek az atallast. a fajdalomkuszob valahol 50 dollat felett kezdodik, ott minden egyes dollar emelkedes, tobbmillio dollar befektetest eszkozol az olajhelyettesito technologiakba. szoval a csokkeno olajar legfeljebb rovidtavon segit, hosszabb tavon egy jo magasan beragadt olajar hozna jelentos javulast...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html