Ahogy a befektetők maguk mögött hagyják a 2007-2009-es pénzügyi válság nagy megrázkódtatását, figyelmük az amerikai technológiai cégek részvényei felé fordul, és vásárlásaikkal újabb pénzügyi buborékot fújhatnak fel az internetgazdaságban - jelentette ki Lawrence Summers közgazdász professzor, aki két demokrata kormányban is vezető pozíciót töltött be. Ki gondolta volna, hogy mindössze két évvel a krízis után újabb eszközbuborék keletkezhet, ám ahogy helyre áll a befektetői bizalom, úgy nő a korábbi jelenségek megismétlődésének veszélye - jentette ki Barack Obama gazdasági tanácsadó csapatának korábbi vezetője.

A világ legnagyobb üzleti közösségi portálját üzemeltető LinkedIn Corp. értéke tegnap több mint kétszeresére nőtt a cég első tőzsdei kibocsátásán (IPO), ami az ezredforduló előtt kialakult internetboom legforróbb napjaira emlékeztet. A Yahoo Inc. 1996-os tőzsdei bemutatkozásán például a cég részvényei 154 százalékos áremelkedést értek el. Eközben Thomas Hoenig, a Fed kansasi regionális szervezetének elnöke a napokban arról beszélt, hogy az amerikai mezőgazdasági területek árának növekedése szintén befektetési buborék kialakulására utal.

Summers úgy véli, hogy a gazdasági növekedés megindulása, a munkanélküliség enyhülése és a pénzügyi viszonyok normalizálódása magában hozza a folyamatok elszabadulásának kockázatát. Szerinte az a legironikusabb, hogy a válságot a túl nagy befektetői bizalom, a hitelfelvétel és hitelkihelyezés nekilendülése okozta, és lényegében ugyanezek a tényezők: a bizalom erősödése, a hitelfelvétel és költekezés növekedése vezetnek ki belőle. Summers 1999 és 2001 között volt a Clinton-kormány pénzügyminisztere, azaz abban az időszakban, mikor az internetgazdaság lufija kipukkant.