Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai hatóságok megerősítették, hogy a korábbi három eseten túl további négyen betegedtek meg a madárinfluenza új vírusától, a H7N9-től. A Financial Timesnak nyilatkozó szakértők szerint ez már felveti a lehetőségét egy Kelet-Kínából kiinduló világjárvány, pandémia kirobbanásának. Az új eseteket Jiangsu tartomány egymástól távol eső városaiban diagnosztizálták. Vietnam az új vírus feltűnése után azonnal felfüggesztette a baromfihús importját Kínából, Hongkong megerősítette az ellenőrzést. A hét betegből kettő meghalt, öten kórházban vannak kritikus állapotban. A vírus február vége és március vége között csapott le áldozataira, a fertőzés oka egyelőre ismeretlen.

Az biztos, hogy a H7N9 megtámadhat madarakat, amelyek szervezete az új vírustörzsek kialakulásának laboratóriumaként funkcionál, ám arról nem sokat tudnak a szakértők, hogyan kerül át emberekre. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy emberről emberre is fertőzne. Védekezésként eddig annyit tettek, hogy a kórházakban erősítettek a betegek vizsgálatát és az esetleg kirobbanó járvány elleni harc előkészületeként készleteket halmoznak fel.

Hazudhatnak

Eközben a kínai online médiában egymás után jelennek meg a találgatások arról, hogy a hatóságok nem adnak korrekt tájékoztatást a betegség elterjedéséről. Az emberek még nem felejtették el, hogy Peking 2002-2003-ban eltitkolta az atípusos tüdőgyulladással (SARS) kapcsolatos tényeket. Az aggodalmakat erősítette, hogy az interneten keringő információk szerint az egyik megbetegedést Nanjingban diagnosztizálták, amely 300 kilométerre van az első esetek helyszínétől.

A sanghaji hatóságok tagadják, hogy az új fertőzésnek köze lenne a város fő vízi útvonalán a múlt hónapban talált több ezer sertéstetemhez. Hetekig azt sem tudták, honnan kerültek a vízbe az állatok. A közegészségügyi hatóságok 34 kimúlt disznót teszteltek a H7N9-re, de nem találták a vírus nyomát. Idegességet keltett a közvéleményben, hogy az egyik madárinfluenzával fertőzött ember két fia is súlyosan megbetegedett a múlt hónapban, ám a hatóságok szerint egyikük baját sem az új vírustörzs okozta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette a kapcsolatot a kínai illetékesekkel, és megerősítette, hogy egyelőre nem találták H7N9 járványszerű terjedésének nyomát.