A befektetők a biztonságos menedéket kínáló eszközök felé vették az irányt csütörtökön, miután megerősödtek az európai gazdaság stagnálásával kapcsolatos félelmek és továbbra sem érkezik kellően biztató jelzés az Európai Központi Banktól (ECB) azzal kapcsolatban, hogy végül is mit szándékoznak tenni ez ellen a veszély ellen. Éppen az európai jegybank friss felmérése izzította fel az aggodalmakat, miután a vezető elemző cégek körében végzett körkérdésből kiderült, hogy a szakértők a korábbinál sötétebben látják a jövőt.

A vizsgálat válaszadói úgy vélik, hogy 2014-ben csupán 0,9 százalékkal emelkedhetnek az árak az eurózónában. Néhány hónappal korábban még 1,1 százalékot jósoltak. A 2015-ös és 2016-os várakozásokat szintén mérsékelték, és hosszabb távon is messze alacsonyabb inflációval számolnak az ECB kicsit két százalék alatti célértékénél - idézte a felmérést a CNBC.

Az új előrejelzés ugyan nem utal az árak összerogyására, ám éppen elég okot ad az európai jegybanknak arra, hogy idegeskedjen a hitelessége elvesztése miatt - véli Ken Wattret, a BNP Paribas vezető elemzője. Az derül ki ugyanis belőle, hogy a bank hosszabb távon is képtelen saját céljának megfelelő irányba terelni az inflációt. A piacok a szakértővel érthetnek egyet, erre utal, hogy mind az amerikai, mind a német tízéves államkötvény hozama csökkent, azaz a befektetők a sötétnek látszó jövő miatt biztonságos helyet kerestek a pénzüknek.

Le vannak maradva

Nem javítottak hangulatukon a friss első negyedéves GDP-adatok: Franciaország, Hollandia, Olaszország és Portugália gyengén muzsikál és az eurózóna 0,2 százalékos negyedév/negyedéves araszolása még a Reuters 0,4 százalékos halovány elemzői konszenzusától is elmarad. David Tepper, a világ egyik legnagyobb figyelemmel követett hedge-fund-menedzsere a hét közepén arról beszélt egy konferencián, hogy aggasztja az európai gazdaság deflációs környezte.

Az ECB messze lemaradva követi a gazdasági folyamatokat - tette hozzá. Nem világos mennyire késnek a beavatkozással, csak az, hogy nagyon nagy hátrányban vannak. A bank döntéshozói tettek néhány megnyugtatónak szánt megjegyzést, ám még mindig úgy látják, hogy nem fenyeget a defláció veszélye. Összességében várakozások szerint júniusban monetáris enyhítési lépéseket tehetnek. Ez ellen már a Bundesbanknak sincs kifogása, igaz, a németek nagyon meggondolnák milyen konkrét eszközöket vessen be az európai jegybank.