Ritka pillanat: Kim Dzsongun bocsánatot kért

Bocsánatot kért Kim Dzsongun észak-koreai vezető a dél-koreai néptől, miután északi katonák a héten agyonlőttek egy dél-koreai tisztségviselőt, aki egy megfigyelő hajón északi vizekre tévedt – közölte a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetője.
Domokos László, 2020. szeptember 25. péntek, 10:45
Fotó: AFP

Szu Hun újságíróknak azt mondta, Kim Dzsongun sajnálatosnak nevezte az esetet, amelynek soha nem lett volna szabad megtörténnie.

Szavai szerint Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun nemrég több levelet váltott egymással.

Az észak-koreaiak által lefolytatott vizsgálat szerint a két országot elválasztó tengeri határnál járőröző katonák lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra. Ezt követően a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem a tengeren hánykolódó felszerelést égették el a vírus elleni védekezés jegyében.

A dél-koreai halászati minisztérium 47 éves tisztviselője hétfőn délelőtt tűnt el egy megfigyelőhajóról a két Korea tengeri határának közelében.

Legutóbb 2008-ban lőttek agyon Észak-Koreában dél-koreai civilt. Akkor egy, az észak-koreai turistaparadicsomnak számító Kumgang-hegyen nyaraló dél-koreai turistát lőttek le, aki lezárt területre tévedt - írta az MTI nyomán az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK