Kórházba kerültek az éhségsztrájkoló orvosok

Lengyelországban immáron második hete tart a rezidens orvosok éhségsztrájkja a szégyenletesen alacsony fizetések miatt, ám a kormány nem enged a követeléseiknek. Egyesek közülük kidőlnek a sorból, de sok az új jelentkező, aki pótolhatja a kiesőket.
Barabás Júlia, 2017. október 15. vasárnap, 12:09
Fotó: Napi.hu

Lengyelországban már második hete tart a fiatal orvosok éhségsztrájkja, amelynek célja, hogy az állam egészségügyi kiadásai három év alatt elérjék a GDP 6,8 százalékát, továbbá hogy javítsanak a munkakörülményeken és az egészségügyi személyzet fizetésén -  tudósított a gazeta.pl.

Az egészségügyi miniszter, Konstanty Radziwill szerint a fizetések nem éhbérek, a sztrájkolók követelései viszont sokkolóak és félretájékoztatják a közvéleményt. A fizetések 3170 és 3890 zloty között (240-290 ezer forint) vannak, ami nem éhbér a mai Lengyelországban. Igen, alacsonyak a bérek, de meg kell mondani a közvéleménynek, hogy pontosan mekkorák, mert enélkül félrevezetik az embereket - mondta az orvos végzettségű Radziwill.

A számokkal az a gond, hogy ezek a bruttó bérek. A rezidensek azt magyarázzák, hogy egy óráért 14 zlotyt kapnak, azaz nettó 2100-2400 zlotyt (160-180 ezer forint) keresnek. Ez 4 és 6 év közötti időtartamra szól - eddig tart ugyanis a rezidens státus.

A miniszterelnök se

Az éhségsztrájkoló fiatal orvosok többször is arra kérték Beata Szydlo kormányfőt, hogy találkozzon velük, ám nehezen értek célt. Az RMF FM rádióban a miniszterelnök szóvivője közölte, hogy csak abban az esetben hajlandó egy ilyen megbeszélésre a főnöke, ha a rezidensek befejezik sztrájkjukat. Végül a rezidensek felfüggesztették a tiltakozást a beszélgetés idejére, ami nem hozott eredményt.

Az éhségsztrájkban részt vevők közül már néhányan rossz egészségi állapotuk miatt kórházba kerültek, a helyükbe új orvosok álltak, akik szabadságot vettek ki, hogy ezt megtehessék. Lengyelország egész területéről érkeztek a lengyel fővárosba.

A rezidensek nem hajlandók abbahagyni a tüntetést. Közölték: rengetegen jelentkeztek hozzájuk, hogy csatlakozni akarnak és más városokban is terveznek demonstrációkat. Eközben azt is hangsúlyozzák, hogy tüntetésük apolitikus, azért indult, mert korábban a párbeszéd minden formáját kimerítették már.

A nyitókép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.10.15 14:22

A tetves lengyel politikusok pont olyan mocskok mint a magyar politikusok.
szemét a köbön
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html