Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Luis de Guindos az Efe spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában mind méretében, mind a megcélzott futamidők tekintetében korlátlan kötvényvásárlást sürgetett az ECB részéről annak érdekében, hogy a spanyol állampapírhozamok jelentősen süllyedjenek és így olcsóbb legyen az adósságfinanszírozás az országnak.

A spanyol sürgetés jóval többről szól, mint amely lehetőségről említést tett augusztus 2-i sajtótájékoztatóján az ECB elnöke. Mario Draghi akkor egyrészt csak rövid futamidejű eszközök vásárlására utalt, másrészt arra, hogy az ECB kötvénypiaci beavatkozása csak az eurózóna válságkezelő alapja (EFSF) beavatkozását egészíti ki. A beavatkozásért cserébe elvárt (makrogazdasági) feltételeket De Guindos mai jelzése szerint a szeptember második hetében esedékes eurózóna pénzügyminiszteri ülésen egyeztetik.

Az ECB elnöke emellett azt is jelezte, hogy a jegybanki beavatkozás csak azt követően indulhat el, ha a spanyol állam hivatalosan is kéri a külső nemzetközi mentőcsomagot, amitől egyelőre vonakodik a spanyol kormányfő, de azt is valószínűsítik, hogy a hivatalos kérést a következő hetekben bejelentik.