A szlovák pénzügyminisztérium 5 ezer euróban szabná meg a készpénzfizetések felső határát az adócsalások csökkentése és az adózás kikerülését célzó, úgynevezett "kreatív számvitel" ellensúlyozása érdekében - derül ki a minisztérium tárcaközi egyeztetésbe utalt törvénymódosító javaslatából. A módosítás annak az adóelkerülések elleni akciótervnek a része, amelyet a 2012 és 2016 közötti időszakra hagyott jóvá a Fico-kabinet.

A javaslat hatálybalépése esetén Szlovákiában a magánszemélyek és a cégek is kizárólag banki átutalással fizethetnének 5 ezer eurót meghaladó összeget.

A készpénzfizetések lehetőségének szűkítése hozzájárulhat a fiktív számlakiállítások számának csökkentéséhez és a kreatív számvitel gyakorlatának visszaszorításához - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

A korlátozás a nemzetközi kifizetéseket is érintené, valamint a szlovákiai központtal vagy fiókvállalattal rendelkező külföldi cégekre is vonatkozna. Kivételben egyedül a posta pénzügyi szolgáltatásai, valamint a pénzváltók részesülnének.

Az új szabályozás várhatóan már ősszel a törvényhozás elé kerül és a jövő évtől léphet hatályba.