Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban a vasárnapi kereskedelmi tilalom minden bizonnyal rendszeres megfigyelést igényel a koronavírus-járvány alatt - mondta Olga Semeniuk, a fejlesztési miniszter helyettese a Business Insider Polska tudósítása szerint. A minisztérium nyitott a párbeszédre abban a kérdésben, hogy töröljék el a vasárnapi bolt zárat, de a végső döntést a válságstáb fogja meghozni.

A miniszterhelyettes elismerte, hogy különböző társadalmi csoportok, szakmai szervezetek kérték a minisztériumot a boltzár megszüntetésére, már csak azért is, mert az ország gazdaságilag sokat vesztett a vasárnapi kereskedelmi tilalmon. Amíg nem tört ki a járvány, a lengyelek hét végén átjártak azokba az országokba, ahol lehetett vasárnap is vásárolni. Ez a járvány miatt egyre nehezebb.

A hét elején videókonferenciát tartottak, amelyet Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes vezetett a kormány részéről, s ebben elsősorban az "idősek óráinak" bevezetéséről, azaz az időseknek fenntartott bevásárlási korlátozásáról vitatkoztak.

A vasárnapi tilalmi törvény egyébként nem vonatkozik a többek között a cukrászdákra, a fagylaltozókra, a benzinkutakra, azokra a boltokra, amelyek újságokat árulnak, a kávéházakra, a virágboltokra. A törvény megszegéséért 1000-100 ezer zlotys büntetés jár, de a notórius törvénysértőkre szabadságvesztés is kiszabható.