Korlátozott csődosztályzatot adott Ukrajnának a Fitch

Korlátozott devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzattal látta el Ukrajnát kedden a Fitch Ratings.
portfolio.hu, 2015. október 6. kedd, 20:35
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását "RD" (Restricted Default) szintre rontotta az eddigi "C"-ről. A Fitch a lépést azzal indokolta, hogy eredménytelenül telt el egy 500 millió dolláros, szeptember 23-án esedékessé vált, ám nem teljesített ukrán devizakötvény-kötelezettség törlesztésének tíznapos türelmi időszaka.

A Fitch Ratings közölte, hogy ennek alapján Ukrajnát szuverén törlesztési csődhelyzetben lévőnek tekinti. A cég felidézi, hogy az ukrán kormány szeptember 24-én kötvénycserét ajánlott hozzávetőleg 18 milliárd dollárnyi kötvényállomány befektetőinek. A Fitch a keddi leminősítés indoklásában közölte, hogy kritériumai szerint ez a lépés értékvesztéssel végrehajtott adósságcserével - Distressed Debt Exchange (DDE) - ér fel, amely várhatóan jelentős veszteségeket okoz a kötvénytulajdonosoknak.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az adósságcserét sikeresnek látja, akkor visszaemeli az ukrán szuverén besorolást, olyan szintre, amely megfelel Ukrajna adósprofil-kilátásainak és adósságszerkezetének.

Rövid időn belül ez a második hasonló hitelminősítői lépés Ukrajnával szemben. A minap a Standard & Poor's részleges devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző "SD" (Selective Default) szuverén adósosztályzattal látta el Ukrajnát:
2015.09.26 09:00 Az S&P ukrán csődhelyzetre figyelmeztet

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnorti, 2015.10.07 13:07

...ezek is azokba rúgnak ,akik haldoklanak ...,tudjuk kik ők ...3000 éve világpusztító erő !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html