Szerda hajnaltól a friss kormányrendelet alapján lehet belépni Lengyelország területére. A szabályozás egyik új eleme, hogyha valaki külföldről érkezik és rendelkezik az Európai Unió által jóváhagyott COVID-19 ellen beadott vakcináról szóló igazolással, azonnal beléphet az országba. Amennyiben valaki nem tud sem negatív tesztet, sem az EU által jóváhagyott vakcinával történt oltásról igazolást felmutatni a lengyel határon, azon személyre 14 napos karantén vár.

A portál szerint a lengyelországi rendelet azért is érdekes, mert Európában elsőként kimondja, hogy csak az EU által igazolt vakcinákat ismerik el hivatalosan. De mi történik akkor, ha ez a jogi értelmezés elterjed az Európai Unióban? Az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinákkal beoltottak belépéséről a magyar követség Facebook oldala sem adott tájékoztatást.

Egyesek riasztanak: akár az EU-ban így járhatnak majd el

Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, szakemberekkel folytatott egyeztetés után egészen biztos benne, ha valaki orosz vagy kínai vakcinával beoltva szeretne belépni Lengyelországba, az illetőt a lengyel határőrök nyilvánvalóan nem tekintik beoltottnak. "Tovább megyek, előfordulhat, hogy Orbán ésszerűtlen és hozzá nem értő politikája miatt a majdan kiállítandó igazolások igazságtartalmát is megkérdőjelezik. Végső soron nem fogadnak el magyar igazolást még arról sem, hogy Pfizert vagy Modernát kapott valaki. Teljes a bizalmatlanság. Az európai porondon a Fidesz ma már egy olyan kényszerpályán mozog, amit ugyan ő maga teremtett, de már nem maga irányít," vélte a magyar EP-képviselő.

Az európai és magyarországi ügyekben jártas cseh Mikulás Peksa, az Európa Parlament kalózpárti képviselője szerint amennyiben létrejön egy oltási igazolásokat elismerő európai rendszer, akkor az a magyar hatóságok által elfogadott oltásokkal biztosan nem foglalkozik, hanem csak azokkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásával regisztráltak.

Az Átlátszó felvetésre, miszerint mennyire lehet reális, hogy az Európai Unió a lengyel kormány által hozott szabályozás szellemében járhat el a jövőben is, a cseh képviselő kijelentette: "Teljesen reális forgatókönyv. Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindenkit feldühített Európában. Tehát már csak azon a tényen kívül is, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon alkalmazott úgynevezett "nemzeti jóváhagyás" a vakcinák biztonsága szempontjából problémát jelent. De jelen pillanatban senki nem kíváncsi már rá, és nem akarnak különböző engedményeket tenni neki, csak mert

a magyar miniszterelnök Oroszországnak való alávetettsége miatt rombolja saját, közös piacán a vakcinákba fektetett bizalmat,

- értékelt az EP Zöldek frakciójában ülő képviselő.

Nem tudni milyen lesz a közös vakcinaútlevél

Lattmann Tamás nemzetközi jogászt, egyetemi docens szerint az irányadó uniós jogszabály ugyanis szükséghelyzetben lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az EU által nem jóváhagyott oltóanyagot is használjanak, a magyar kormány pedig minden további nélkül hivatkozhat erre. "Nem irreális veszély, hogy a magyar kormány önjáró viselkedése vezethet arra, hogy a nem EU által engedélyezett vakcinákkal oltottak esetében más tagállamok ne ismerjék el a védettséget, de ennek előfeltételeként tudnunk kellene, hogy egészen pontosan milyen információk jelennek majd meg a bármilyen "vakcinaigazolványokban" - nyilatkozta az átlátszónak a nemzetközi jogász.

Ha ebben nem jelenik meg, hogy melyikkel oltottak egy adott személyt, ezt a gyakorlatban lehetetlen megvalósítani. Ha az csak az unió által engedélyezett oltóanyag felvétele esetén adható ki, akkor az látszólag megoldhatja a problémát, ám számomra nyitott kérdés, hogy ha egyszer az uniós jogszabály nem ír elő kizárólagosságot, azaz a tagállamok a fentiek alapján használhatnak más vakcinát is, akkor milyen alapon tagadjuk meg az oltottság igazolásának lehetőségét annak polgáraitól - magyarázta.

Szerinte elméletben az is lehetséges, hogy az összes tagállam bedühödik a magyar megoldás miatt, és emiatt például a magyar kiállítású vakcinaigazolványokat nem ismerik el, de ezt politikailag nem hiszem, hogy beleférne, tekintettel arra, hogy a magyar kormány megoldása nem nyilvánvalóan ellentétes az uniós szabállyal. Valamint - és ez egy elég nagy gond - a magyar uniós polgárok bajosan lehetnek bármilyen negatív diszkrimináció alanyai a magyar kormány esetlegesen aggályos cselekménye miatt.