Elkezdtek rettegni a zöldpolitikától a jobboldaliak

Állítólag kikutatták a magyar kormány agytrösztjei, hogy veszélyeztetheti a Fidesz hatalmát a zöldpolitika megerősödése. Eközben Európa fejlettebb régióban rohamosan törnek előre a környezetvédő pártok. Úgy tűnik, a hagyományos baloldal legjobb válasza az lehet erre, ha összeolvad a zöldekkel.
Komócsin Sándor, Szabó Dániel, 2019. július 23. kedd, 11:38
Fotó: AFP

Németország legészakibb tartománya, Schleswig-Holstein hamarosan új bejegyzéssel bővítheti dicsőségtábláját: ebben a régióban vált politikussá Robert Habeck (képünkön), a német Zöldek társelnöke, a párt első "szupersztár" politikusa - kezdi a zöld politikai előretöréséről szóló összefoglalóját a Financial Times. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a németek Habecket tartanák Angela Merkel kancellár legjobb utódának.

A májusi európai parlamenti választások a zöldek előretörését hozták: Németországban a szavazatok ötödét söpörték be, a parlamentbe 69 képviselőt küldtek, és - összefogva a regionális politikai erőket tömörítő Európai Szabad Szövetséggel - a negyedik legnagyobb pártcsaládot alkotják. Befolyásuk növekedését mutatja, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke (akit egyébként a zöldek nem támogattak a szavazáson) Green Deal néven olyan politikát hirdetett, amelynek célja, hogy az EU karbonsemlegesen üzemeljen 2050-től.

Északon erősek

A zöld pártok Európa északnyugati részén, Németországban, a Benelux országokban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Skandináviában erősek. A kontinens déli felén egyelőre megmaradt a hagyományos jobb-bal felosztás, Kelet-Közép-Európában megjelent a környezettudatosság, de a zöld pártok egyelőre nem szereztek jelentős politikai pozíciókat. Tudományos kutatások szerint a környezetvédelem a nagyobb egy főre eső GDP-vel rendelkező országokban erős, ahol viszonylag alacsony a munkanélküliség és decentralizált a politikai rendszer.

A zöldek politikai erősödése mögött részben azzal függ össze, hogy a többi politikai erő sumákol a klímaváltozás kockázataival kapcsolatban, miközben a társadalmakban nő az aggodalom emiatt, illetve a városok rossz levegője és a műanyagok botrányos környezetszennyezése miatt. Segíti a folyamatot több civil mozgalom, például a Greta Thunberg svéd diáklány vezette diáklázadás az ellen, hogy a jelen generációi nem képesek elejét venni a globális felmelegedésnek, amely az ő jövőjüket semmisíti meg. A környezettudatosság ma már jelen van a mindennapi életben, befolyásolja, mit egyenek az emberek, milyen ruhát hordjanak, hogyan közlekedjenek, miként fűtsék a lakásukat és neveljék a gyerekeiket.

Politikai változás

Korábban a zöld pártok szorosan összefonódtak a hagyományos szociáldemokráciával. Németországban a tartományi kormányokban csak piros-zöld koalíciók alakultak, ám az elmúlt években ez megváltozott. A környezetvédő pártok a jobbközéppel álltak össze, miközben a hagyományos baloldal a lejtőre került. Amikor Schleswig-Holsteinben 2017-ben a szociáldemokraták elvesztették a hatalmat, Habeck feladta volt, hogy a Zöldek részéről lebonyolítsa a zöld-liberális-jobbközép (színei lapján Jamaica-koalíció) társulás létrejöttét. A Zöldek elutasítják a radikális Alternatív Németországnak párt nativista álláspontját, de készek együttműködni a mérsékelt jobboldallal.

Ezért aztán a szociáldemokratáknak Európa-szerte fel van adva a lecke. A középen álló középosztálybeli szavazók hajlamosak a liberális és zöld centristákra adni a voksukat, miközben a hagyományos munkásosztály maradékát elcsábíthatják tőlük az euroszkeptikus, elitellenes radikálisok. Elvesztették a progresszív baloldal vezető erejének járó posztot, s bár Spanyolországban és az északi országokban az elmúlt időszakban értek el sikereket, hosszabb távon a zöldekkel alkotott koalíciók, vagy akár összeolvadások kínálnak nekik esélyt a túlélésre.

Magyarországon "minden rendben van"

Talán már nem kell sokat várni arra, hogy hivatalosan is önálló mentális betegséggé nyilvánítsák a klímaszorongást - riogatta viccesen olvasóit Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője a Magyar Nemzetben megjelent cikkében. Bizonyára arra utalt, hogy egyre több ember veszi komolyan azt a lehetőséget, hogy az évszázad végére az emberi tevékenység nyomán annyival nőhet a földi légkör hőmérséklete, hogy az természeti és társadalmi katasztrófához vezet. A cikkből kiderül, hogy a gazdaság fő szereplőitől nem várható el a környezettudatos viselkedés. Lapunk információi szerint a Századvég le is mérte, hogy "zöld" ügyek mentén könnyen fogást találhatnak a magyar kormányon az ellenzéki oldalról.

Ami a fogyasztót illeti, a végterméket, amit megvesz, a legtöbb esetben összetett ellátási lánc juttatja el a boltok polcaira, amiről a fogyasztónak minimális információja van. Ezért nem képes felelős vásárlási döntést hozni. Az üzletekben nehéz eldönteni, melyik termék elfogyasztásával mekkora lesz a vásárló ökológiai lábnyoma, és egyáltalán nem biztos, hogy például egy adott helyzetben a húsfogyasztás okozza a legnagyobb problémát. Azt, hogy mennyire etikátlan a repülés (kiugróan magasa szén-dioxid-kibocsátása miatt), meghatározza az utazás indoka (ami teljesen szubjektív) és az alternatív lehetőségekkel való összehasonlítás (például mennyire mások a vonattal való utazás feltételei).

Nehogy má' kényszerítsenek!

Az az elképzelés, amely szerint a vállalatok - felismerve a klímaváltozás hosszú távú kockázatait - profitcéljaikat hajlandók lesznek maguktól háttérbe szorítani és döntési mechanizmusaikat természetvédelmi megfontolásokhoz igazítani, a cégek lényegének meg nem értéséről árulkodik. A piacon verseny van, és a tulajdonosok a győzelmet várják el a menedzsmenttől, ezért bármi, ami azzal konfliktusba kerül, a vállalat nézőpontjából fenntarthatatlan. A természetvédelem kizárólag akkor jelenhet meg a vállalati döntésekben, ha az (akár közvetetten) profitcélokat szolgál.

Végül a kormányoknak is csak másodlagos céljuk lehet a környezettudatosság, mert a például klímavédelemben az egyes országok heterogenitása miatt csak semmitmondóan általános univerzális megoldásokat lehet javasolni, másrészt az országok vezetői a nemzeti érdekek képviseletére kaptak társadalmi felhatalmazást, így azokat fogják elsősorban képviselni, és csak azután a bolygó érdekeit.

Kedden a kisebbik magyar kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter is nyilatkozott a kérdésről a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Arról kérdezték, azáltal, hogy a Fidesz kereszténydemokratának pozicionálja magát, így fogyott-e a KDNP ideológiai egyénisége, amelyre a politikus azt mondta, hogy ez továbbra is erős bázisuk, viszont kitért a zöld ügyekre is krédója megfogalmazásakor.

"Ilyen a keresztény kultúra védelme, az említett közösségek erősítése, a szociális kérdések és a teremtésvédelem ügye. Ez utóbbi eddig is programunk része volt, de az aktuális kihívások arra késztetnek minket, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk erre a kérdésre" - nyilatkozta, majd elmondta, hogy a teremtésvédelemnek része a klímavédelem is. Szerinte utóbbi téma fontos kérdés, de annak pártpolitikai célok szolgálatába állítása és a pánikkeltés megengedhetetlen. Tehát tetten érhető, hogy a zöld témákat már elkezdték tompítani a hazai jobboldali pártok a kommunikációjukban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.07.24 14:21

@Valodi: Miért szerinted az Unióban így van !!!!! szarnak ők mindenre , csak a haszon érdekli őket , és , hogy minket szívassanak !!! PL MIGRÁNSKÁRTYA!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.07.24 10:26

Németország már tervezgeti az újabb szuperadót, mellyel minden energiafelhasználást megadóztatnának.
Aki ezt végiggondolja, az hamarosan rájön, hogy egyszerűbb, ha betiltják a teljes autóipart, sőt a gazdaságot úgy en bloc és akkor az utolsó németnek az lenne már csak a dolga, hogy miután lerótta az adót, áramtalanítson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LenovoR61, 2019.07.24 07:17

itt már mindegy. Ezek is csak a hatalmat keresik. Annyi ember van hogy ennek a föld nevű bolygónak ez már sok. Előbb utóbb pusztulunk. Az a baj az előző emberiség kipusztulásáról is csak titkoloznak .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Valodi, 2019.07.24 00:23

@lauda: "Tulajdonképpen , mit is takar a zöld politika ???" - höhöhö... elsőrendűen ezt:

"...A Fidesz ? az uniós szabályozással és gyakorlattal egyezően ? a helyi, regionális termelésre, értékesítésre, valamint a kistermelői élelmiszer-előállításra úgy tekint, mint a vidéki lét és a biztonságos élelmiszer-ellátás alapjára.... A kisebb gazdaságokban a növényi és állati termék előállítása környezetbarát módon megoldható... támogatási programokat indítunk a vidéki településeken, ... figyelemmel a szociális, kulturális, gazdasági és ökológiai szempontok összhangjára, a helyi kezdeményezésekre, a helyi erőforrások feltárására?.? ( Erős Magyarország programja, 2007)

"...Magyarország a kormány szándékai szerint olyan ország lesz, ahol az európai sokszínű, minőségi mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá. Az országban úgy állítunk elő értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszereket, hogy közben védjük talajainkat, ivóvízbázisainkat, az élővilágot, a tájat és benne az embert közösségeivel és kultúrájával."
(Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020)

"Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (NER)

Ugyi, így van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.23 20:57

@lauda: jó részük vörös kaméleon... Lásd pl szargentini pártja, 4 pártból olvadt össze, abból az egyik egy kommunista párt volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html