Kormányátalakítás jöhet a szomszédban

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen a kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) három miniszterének felmentését kérte, miután ez utóbbiak nem támogatták a pénzügyminiszter lemondatását célzó ellenzéki indítvány elutasítását.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 27. csütörtök, 12:10
Fotó: MTI/EPA

A lépés azzal fenyeget, hogy válságba kerülhet a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette kétpárti horvát kormánykoalíció - írja az MTI.

A kormányülésen a Híd miniszterei közül három - Vlaho Orepic belügyminiszter, Slaven Dobrovic környezetvédelmi és energetikai miniszter, valamint Ante Sprlje igazságügyi miniszter - a kormány azon döntése ellen szavazott, hogy utasítsák vissza az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (SDP) Zlatko Maric pénzügyminiszter (HDZ) visszahívására vonatkozó indítványát. A szintén a HDZ színeiben politizáló Plenkovic ezután a három miniszter leváltását kérte.

Az SDP pénteken nyújtott be a parlamentben bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mivel korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

HOZZÁSZÓLÁSOK