Kormányozhatatlanná válhat a régió a válság miatt?

A globális gazdasági válság miatt nőhet a biztonsági kockázat egyes országokban hiszen a gazdasági nehézségek politikai feszültségeket eredményeznek. Ezt állapította meg a Controll Risks nevű brit biztonsági szervezet 2009-re vonatkozó előrejelzésében.
NAPI Online, 2009. január 23. péntek, 11:12
Fotó:

A cég elsősorban a befektetési kockázat oldaláról vizsgálja a biztonsági helyzetet. Magyarországon a politikai rizikó mértékét alacsonynak ítéli, Szlovákia csak közepes minősítést kapott - írta a Népszava. A szlovák belpolitikai helyzet ilyesfajta megítélése kissé váratlan, hiszen Robert Fico, s az általa vezetett Smer biztosan tartja a kezében a hatalmat.

Figyelemre méltó megállapításokat tartalmaz a Controll Risks intézet Romániáról szóló része. A helyi nagyvállalkozók több céget működtetnek. A bukaresti parlamentben képviselőket vesznek meg, ezért jelentős a korrupció a törvényhozásban állítja a biztonsági szervezet. A cég ezért óva inti a befektetőket attól, hogy ilyen "vállalkozó paraziták áldozataivá váljanak". Románia a politikai veszély szempontjából ezért közepes osztályzatot kapott. Csakúgy mint Bulgária, ahol a politika összefonódott az alvilággal.

A térségben Ukrajna gazdaságát teljes csőd fenyegeti: a nemzeti valuta, a hrivnya néhány hónap alatt negyven százalékot vesztett értékéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK