Kormánypárti-ellenzéki összefogás az euróövezeti mentőalap ügyében

Németországban politikai oldalakon átívelő egyetértés alakult ki az euróövezeti mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásának bővítése ügyében, kedden kormányzó és ellenzéki pártok közösen dolgoztak ki határozattervezetet arról, hogy a törvényhozás felhatalmazza Angela Merkel kancellárt a szerda esti uniós csúcson várható döntések támogatására.
MTI, 2011. október 25. kedd, 19:25
Fotó: Napi.hu

A konzervatív-liberális kormánykoalíció pártjai, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és zöldek közös javaslatáról kedden a konzervatív oldalon próbaszavazást is tartottak, amelynek eredményei alapján Merkel az úgynevezett kancellári többséget is megszerezheti a szerdai "éles" voksoláson, vagyis ellenzéki szavazatok nélkül is elfogadást nyerhet a javaslat.

A közös tervezet szerint a korábban megállapított 211 milliárd eurót nem haladhatja meg a Németországra jutó garanciavállalás mértéke. Merkel továbbá csak olyan megállapodást fogadhat el, amely biztosítja az Európai Központi Bank függetlenségét, és törekednie kell arra, hogy a november elején következő G20 csúcstalálkozó után sürgősen elkészüljön a pénzügyi tranzakciók megadóztatására vonatkozó uniós terv.

A pártok így korlátokat állítanak fel, de tágas teret is nyitnak Merkel előtt az uniós szintű megállapodásokhoz. Rainer Brüderle, a liberális FDP frakcióvezetője szerint a rövid szöveg csupán "sorvezetőként szolgál a tárgyalásokhoz". A közös javaslatban jelzik például, hogy az EFSF válságkezelő erejének növelésére két, egymást nem kizáró technikát lehet alkalmazni. Az egyik a biztosítói modell, a másik pedig egy úgynevezett speciális befektetési alap (SPIV) felállítása, amelynek révén magánbefektetők is beszállhatnának a bajba került euróövezeti tagországok finanszírozásának megkönnyítését célzó akciókba.

HOZZÁSZÓLÁSOK