Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint 63:28 arányú vereséget szenvedett a parlamenti bizalmatlansági szavazáson Észtország miniszterelnöke, Taavi Rõivas, miután a kormányzó Reform Párt két koalíciós partnere, a szociáldemokraták és a Pro Patria et Res Publica Szövetség (IRL) kilépett a kormányból.

Ezzel eldőlt, hogy közel két évtized után a Reform Párt kiesik a hatalomból, helyét a hagyományosan oroszbarát Középpárt veheti át - ezzel pedig vége szakadhat a párt hagyományos oroszbarátságának. Kadri Simson, a párt parlamenti frakcióvezetője szerint új vezetőjük, Jüri Ratas "észt hazafi". "Nem fog változni Észtország politikája a NATO-val és az EU-val szemben" - ígérte, ahogy azt is, hogy az Oroszországgal szembeni politika is változatlan marad.

Simsont a hétvégén választották pártelnökké Edgar Savisaar helyett, aki korábban ellenezte az együttműködésnek bármelyik másik észt párttal. Savisaar távozása adott lehetőséget az IRL-nek és a szociáldemokratáknak a koalíció felmondására a Reform Párttal, miután a pletykák szerint Rõivas és a Reform Párt a szociáldemokraták és az IRL vezetőinek kormányból való kiszorítására készült.