Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Azért írunk, hogy Önöket, mint Európa vezetőit arra kérjük, kerüljék el az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait, és teremtsenek meg egy fenntartható és versenyképes gazdasági fellendülést", beleértve azt is, hogy "egyértelműen meghatározott nemzeti célokat tűzzenek ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentésére 2030-ig" - fogalmaznak az európai vezetőkhöz intézett üzenetükben, amelyet több mint 150 európai vállalat, befektető cég és üzleti hálózat írta alá, köztük a Microsoft, az Ikea, a Deutsche Bank, az Unilever, a H&M, a Google, az EDF, a Signify és az Apple.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Unió helyzetéről szóló beszédében fogja bemutatni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó 2030-as célkitűzést az Európai Parlamentben. Az már ismert - egy AFP-nek nyilatkozó forrás alapján -, hogy Brüsszel célja, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok uniós kibocsátását, szemben a jelenleg érvényes célkitűzéssel, ami 40 százalékos csökkentés lenne az 1990-es szinthez képest.

"A vállalatok és a befektetők szempontjából alapvető fontosságú, hogy egyértelművé tegyék a zéró kibocsátás felé vezető átmenetet és az ehhez szükséges menetrendet minden ágazat számára, továbbá olyan politikát dolgozzanak ki, amely jelentős beruházásokat tesz lehetővé a szén-dioxid-semleges megoldások terén" - áll a levélben ennek kapcsán.

"Ez adná meg nekünk a szükséges bizalmat ahhoz, hogy határozott irányú befektetéseket eszközöljünk (...) a kibocsátások csökkentése, tisztességes zöld munkahelyek teremtése, az innováció ösztönzése érdekében, s hogy felgyorsítsuk a nulla szén-dioxid-kibocsátásra rugalmasan átállni képes gazdaság kiépítését.

A sajtóközlemény szerint a kezdeményezést az Európai Vállalati Vezetők Csoportja (CLG Europe) vezeti, amelyet "az éghajlat-semlegességért dolgozó európai vállalatok ágazatközi csoportjának" tekintenek.

Friss felmérések szerint bár a járvány az ipari termelés csökkenését hozta, de a klímaváltozás hatásait ez nem csökkentette és drasztikusabb lépésekre van szükség.