A Milánó városközpontján áthaladó metróvonalon szombat este több ezer utast ellenőriztek, közülük tizenháromra szabtak ki fejenként 400 euró bírságot, mivel nem viseltek szájmaszkot - jelentette az MTI római tudósítója.

Nápolyban és térségében, többek között Ischia szigetén, több üzlet- és étteremtulajdonost, valamint vevőt és vendéget is ezer euróra büntettek, mivel nem vették fel a szájmaszkot.

Firenzében az esténként fiatalok által látogatta tereken és a szórakozóhelyek körüli utcákban tesztelést tartanak, amelyen önkéntesen lehet részt venni. A szeptember 26-áig tervezett vizsgálatot hétvégenként végzik: az első szombat este a Santo Spirito téren százhúsz fiatal csatlakozott, és egyikük se bizonyult fertőzöttnek.

Rómában a Romániából érkező távolsági buszok utasait ellenőrzik. Az egészségügyi tárca kéthetes karantén-kötelezettséget írt elő a Romániából beutazóknak. A római románok közössége szerint egyre több olasz család nem fogadja vissza a járvány heteiben hazautazó és most visszatérő alkalmazottját.

Az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint egy nap alatt öt beteg halt meg, ugyanannyi mint szombaton. A halottak száma 35 107-re emelkedett. Az utóbbi huszonnégy órában 123 új fertőzöttet szűrtek a korábbi 275 után.

Majdnem két hete először csökkent ismét kétszáz alá az egy nap alatt diagnosztizált betegek száma. Az aktív fertőzöttek száma 12 565-re csökkent, 735-en vannak kórházban, 44-en intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 198 ezret. Gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 246 118-at.

Továbbra is Lombardiában van a legtöbb új beteg, de a régióban tesztelnek a legszorgalmasabban. Ez volt a második egymást követő nap, hogy nem halt meg beteg a tartományban - írta az MTI.