Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia a járvány megfékezése érdekében a világon eddig egyedülálló módon hetekkel ezelőtt úgy döntött, az összes lakos számára biztosítja a tesztelés lehetőségét.

A múlt héten volt a kísérleti fázis, most szombaton pedig  - magyar önkéntesek segítségével - megkezdődtek a tömeges tesztelések, számos tesztelési ponton hosszú sorok alakultak ki.

A parameter.sk magyar nyelvű szlovákiai hírportál legfrisebb beszámolója szerint Igor Matovic kormányfő, Jaroslav Nad védelmi miniszter, Roman Mikulec belügyminiszter, Marek Krajcí egészségügyi miniszter, valamint Milan Krajniak munkaügyi miniszter vasárnap délelőtt az egyik ligetfalui (Petrzalka) mintavételi helyen tartott sajtótájékoztatón ismertették az országos tesztelés szombati napjának adatait.

A védelmi miniszter bejelentette, az országos tesztelés első napján, szombaton összesen közel 2,6 millió embert teszteltek le, összesen eddig 25 850 pozitív eredmény született, ez pedig egy százalék körüli arányt jelent. A kormányfő elmondta, hogy a várakozásainál sokkal többen mentek el tesztre. Szerinte ez azt mutatja, hogy Szlovákia mint felelősségteljes emberek közössége és mint állam is működik. (Fontos, hogy a szlovákiai tömeges tesztelés során az úgynevezett antingéntesztet alkalmazták, ez sokkal gyorsabb, de pontatlanabb lehet, mint a koronavírust legmegbízhatóbban kimutató - de jóval lassabban eredményt hozó - PCR-teszt.)