Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap értesülései szerint megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja, s ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható.
Hétfői sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnöktől az egyik újságíró megkérdezte, hogy várható-e a nem orvosi maszk kötelező viselésének elrendelése, mire az elnök azt válaszolta: "korlátozott időtartamra elképzelhető, ezt éppen most vitatjuk meg".

A Washington Post idézte Thomas Inglesbyt, a Johns Hopkins egyetem és kórház egészségbiztonsági központjának igazgatóját, aki egy interjúban arra  szólította fel a CDC-t, hogy rendelje el a maszkok mindenki számára kötelező viselését a fertőzések terjedésének megakadályozására.

Brett Giroir admirális, az egészségügyi tárca államtitkára, aki március közepe óta a vírustesztekért is felelős, a Fox televíziónak kedden azt nyilatkozta: a nem orvosi maszkok nem óvnak meg a fertőzéstől, de attól igen, hogy az a viselője, aki tudta nélkül vírushordozó, ne juttathassa a levegőbe a kórokozót.

Kedden az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) bejelentette: engedélyezte egy olyan vírusteszt forgalomba hozatalát, amely egy vércukor-teszthez hasonlóan két perc alatt kimutatja az új típusú koronavírus jelenlétét. A tesztet egy magánvállalat gyártja, s várhatóan napokon belül forgalomba kerül. Alkalmazása egyszerű, de csakis orvosok számára lesz engedélyezett.

Miután hétfőn Marylandben, Virginiában, Arizonában és Tennessee-ben is elrendelték az állampolgároknak a kötelező otthonmaradást, így az Egyesült Államok 50 tagállamából már 32-ben alig járnak emberek az utcán. Kedden már csaknem 285 millió amerikai maradt otthon.

A kijárást csak élelmiszer- és gyógyszervásárlásra, illetve nélkülözhetetlen munkák elvégzésére engedélyezték. Egyes tagállamokban katonák, másokban rendőrök ellenőrzik a rendelkezés betartását, több helyütt komoly pénzbüntetést szabnak ki a szabályokat megszegőkre.

A Johns Hopkins adatai szerint az Egyesült Államokban kedd délelőttig több mint 164 ezer vírusfertőzést diagnosztizáltak, és a vírus okozta betegségben elhunytak száma meghaladta a háromezret.