Elbocsátások Ausztriában: kisvárosnyi ember kért segélyt

Nagyon kemnény hétre számít az osztrák munkaügyi hivatal, amelyhez egy nap alatt 16 ezer munkanélkülis segélyre vonatkozó kérelmet be.
Csernátony Csaba, 2020. március 17. kedd, 12:03
Fotó: Reuters

Hétfőn 16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezetnél - idézi az Index az MTI beszámolóját.

Johannes Kopf, az AMS igazgatója arról beszélt, emellett hétfőn egyetlen egy új munkába lépés nem volt. "Nagyon kemény hétre számítunk" - fogalmazott. Az AMS várakozásai szerint ezrével fogják elveszíteni munkájukat az emberek.

Az igazgató méltatta ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak rugalmasabbá tételét. Véleménye szerint az osztrák kormány által a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására elkülönített 400 millió euró három hónapig fog kitartani. Amennyiben a krízis tovább húzódik, a kormány minden bizonnyal további forrásokat szabadít fel a foglalkoztatás támogatására. A munkanélküli segélykérelmek számának megnövekedését a síszezonnak a megszokottnál egy hónappal korábbi befejeződésének tulajdonította az AMS igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK