A tervek szerint jövő hét keddtől újra kinyithatnak a kisboltok, valamint a barkácsáruházak és kertészetek, majd május elején minden bolt és bevásárlóközpont újra fogadhat vásárlókat - áll a portál összefoglalójában.

Május közepén akár már a szállodák és éttermek is megnyithatnak.

De a kijárási korlátozások végét az enyhülés még nem jelenti: április végéig azok érvényesek maradnak, sőt kötelező lesz az arcmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, és június végéig rendezvényeket sem lehet tartani.

Az iskolák május közepéig zárva lesznek, az érettségit megtartják. Az egyetemek a szemeszter végégig már nem nyitnak ki. A családi ünnepségeket, a húsvéti kirándulásokat betiltják. A közparkokat az ünnepek után újra megnyitják.

Hétfő délben 12 083 igazolt fertőzést tartottak nyilván az alpesi országban. Tesztet 108 416 személyen végeztek, a halálos áldozatok száma 204, a gyógyultaké 3463.

Az osztrák kormány két milliárd euróval növeli a Kurzarbeitnak nevezett, csökkentett munkaidős konstrukcióra fordított összeget - így, az eddigi egymilliárdos összeg megháromszorozódik. A konstrukció lényege, hogy három hónap átlagában a tíz százalékára csökkenthető a munkaidő akár egyenetlenül is, és fizetési sávtól függően 80-90 százalékát megkapja a munkavállaló a fizetésének, mivel az állam kipótolja azt.

Christine Aschbacher (ÖVP) munkaügyi miniszter szerint a dolog népszerűsége azt bizonyítja, hogy az újonnan kialakított modell hatékonyan működik. A "korona-rövidmunka" (Corona-Kurzarbeit) ezidáig 400 ezer munkahelyet biztosított az országban - írta a Euronews.

Sebastian Kurz kancellár teljesen korlátlan utazási szabadságot csak abban az esetben tud újra elképzelni, ha meglesz a koronavírus elleni oltóanyag. "Csak akkor állhat vissza az élet a normál kerékvágásba. Máskülönben megint fennállhat a veszélye annak, hogy újra behurcolja valaki a kórokozót az országba" - fogalmazott a kormányfő.