Osztrák sajtóértesülések szerint heves vita után úgy döntött a 17 tagú korona-bizottság, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel Bécs, Linz, Graz és Kufstein körzete sárga besorolást kap zöld helyett. Ez azt jelenti, hogy gyakoribbak a fertőzések, azonban azok még mindig jól lekövethető gócpontokhoz köthetők.

Az osztrák járványügyi jelzőrendszer ("Ampelsystem") az azt bemutató egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober szerint egyedülállónak tekinthető. Az ugyanis nem csak a fertőzés-számot veszi figyelembe egy-egy régió besorolásánál, hanem azt is, hogy az esetek mennyire jól lenyomozható gócpontokhoz köthetők, milyenek a kórházi kapacitások, milyen intenzíven teszteltek és még sok mást is. Összesen négy szín van, zöld, sárga, narancssárga és piros.

Az iskolák kivételével gyakorlatilag nem sokat tudni arról, hogy milyen következményekkel jár majd a lámpa sárgára állítása. Az Österreich című napilap szerint Bécs sárgára állítása azt vonja maga után, hogy az 5 ezer főnél nagyobb nézőszámú beltéri és 10 ezer főnél nagyobb kültéri rendezvények tiltólistára kerülnek, így valószínűleg a nyilvános focimeccsekről le kell majd mondani az érintett régiókban. A lap szerint ezen felül teljes maszkkötelezettség lesz a nyilvánosság által megközelíthető zárt terekben, így az összes kereskedelmi helységben. Az egyméteres távolságtartási kötelezettség betartását ellenőrzik nyilvános helyeken.

A lámparendszert hivatalosan péntek reggel helyezik működésbe, ekkor derül ki, hogy konkrétan mi a következménye az említett körzetekben megállapított fokozott készültséget jelentő járványügyi helyzet bevezetésének. Az iskolákban a narancssárga szín annyit jelent a zöld helyzethez képest, hogy a tanulóknak az osztálytermeken kívül maszkot kell viselniük, a torna- és énekórákat ha lehet, a szabadban kell megtartani, illetve maszkban vagy sehogy.

A korona-bizottság minden csütörtökön ülésezi, a minisztérium illetékesei és szakértői mellett az tartományi kormányzatok küldöttei is részt vesznek rendszeresen munkájában. Ausztriában az elmúlt hetekben beindult a Covid-19 járvány második hulláma. Tegnap már 425, ma 428 fővel emelkedett a fertőzöttek száma az országban, igaz, ezek jelentős része tünetmentes. Jelenleg összesen 161 főt kezelnek kórházban a fertőzöttek közül, ez jóval alacsonyabb a járvány első hullámának csúcsán tapasztalt közel 1200 főnél, azonban  több mint duplája a június eleji mélyponton mért számnak. Intenzív ellátásban jelenleg 29-en részesülnek a fertőzöttek közül.