Az átlagos napi új fertőzöttek száma két hete töretlenül emelkedő tendenciát mutat. Folytatódott a járvány terjedése Hollandiában is, Luxemburg szintén az új fertőzöttek számának növekedéséről adott hírt.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet keddi bejelentése szerint az új fertőzöttek átlagos napi száma 517,1-re emelkedett. Másfél hete még naponta átlagosan 279 ember fertőződött meg a kórokozóval, múlt szerdára ez a szám 328-ra, vasárnapra 465-re emelkedett.

Amíg a vasárnapi tájékoztatás szerint - kéthetes időszakot tekintve - százezer főre átlagosan 44,3 fertőzött jutott az országban, addig keddre ez a mutató 51,2-re emelkedett. Az új esetek legtöbbjét továbbra is az észak-belgiumi Antwerpenben és környékén regisztrálták.

A fertőzés miatt kórházba szállítottak száma valamelyest csökkent. Jelenleg 290-en fekszenek kórházban koronavírussal, 31-gyel többen, mint vasárnap. Közülük a korábbinál kevesebben, 52-en részesülnek intenzív ellátásban. A halálesetek napi átlagos száma 2,4, lényegében nem változott. A járvány március eleji belgiumi megjelenése óta 9850, vasárnap óta öt ember vesztette életét a kór miatt.

A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint Hollandiában két nap alatt több mint 700 új fertőzöttet regisztráltak. A járvány március elejére datált megjelenése óta 55 786 esetben jegyezték fel a kórokozó jelenlétét.

A fertőzés gócpontja továbbra is a rotterdami régió, ahol az elmúlt két hétben 682 ember esetében lett pozitív a vírusteszt. A DutchNews.nl című angol nyelvű holland hírportál beszámolója szerint a dél-hollandiai város vezetése a hét elején több kávéházat és éjszakai bárt bezáratott két hétre a vírus terjedésének visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések megsértése miatt.     Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere azt közölte, hogy a szórakozóhelyek nem minden esetben követelték meg alkalmazottjaiktól és a vendégektől az előírt távolság megtartását, valamint az arcmaszk viselését.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a vírushoz köthetően, a járvány megjelenése óta 118-an hunytak el a betegségben. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napon 71 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, míg vasárnap még 62 esetben. A nagyhercegségben ezzel 6864-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Kórházban a hétvégi adatokhoz képest hattal többet, jelenleg 61 embert ápolnak, közülük heten részesülnek intenzív ellátásban.