Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia L'Équipe sportnapilap több olaszországi szakembert kérdeztek meg a lehetséges hatásokról. Massimo Galli, a milánói Sacco kórház járványügyi biztosa szerint "a járvány előbb bukkant fel vidéken, a mezőgazdasági ünnepségek idején, valamint a kocsmákban. Ugyanakkor az a tény, hogy több tízezer ember egy zónában tartózkodott, jelentős hatással lehetett a helyi megbetegedésekre" - írja az Index a francia lapra hivatkozva.

Olaszországban jelenleg közel 64 ezer fertőzöttet regisztráltak, 10 százalékuk pedig ebben a régióban él, a statisztikák szerint minden kétszázadik bergamói megfertőződött koronavírusban. A találgatásra az ad okot, hogy a hónap elején a súlyosan érintett területek közé még Lodi és Cremona megyéi tartoztak, Bergamóban nem volt rosszabb a helyzet, azóta viszont ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma.

A mérkőzést még február 19-én rendezték, két nappal azelőtt, hogy az első esetet regisztrálták volna Olaszországban. A milánói San Siróban rendezett mérkőzésen (itt játssza az Atalanta a BL-meccseit) 45 ezren vettek részt, többségük autóval érkezett, 1500-an viszont a klub ultrái által szervezett buszokkal utaztak Bergamo és Milánó között. Milánóban ráadásul sokan a metrót is igénybe vették, hogy ellátogassanak a Piazza Duomóra.

Francesco Le Foche, a római Umberto kórház immunológusa és Fabiano Di Marco, a bergamói Papa Giovanni XXIII kórház tüdőgyógyásza is egyetértett abban, hogy a zsúfoltság, a közelség és az egy térben tartózkodás gyorsíthatta a járvány terjedését. Utóbbi orvos "biológiai bombának" nevezte a meccskörnyezetet.

Az Index emlékeztet, hogy Olaszországban a hatóságok múlt szombati hivatalos sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a meccs közrejátszhatott a kialakult helyzetben, de "a jelenlegi körülmények alapján ezt nehéz vizsgálni".

Olaszországban egyébként a mintha javulna a helyzet: hétfőn már második napja csökkent új megbetegedések és az új elhalálozások száma. Hétfőn már "csak" 3780 új esetet azonosítottak, szemben a vasárnap 3957 pozitív teszttel, a halálozások száma pedig az előző napi 651 helyett már "csak" 601 fő volt. A hétfői adatok alapján eddig Olaszországban 63 927 fertőzést regisztráltak, amelyben 6077 ember halt meg - utóbbi már a járvány kiindulópontjában, Kínában regisztrált esetet is meghaladta.