Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matovic - akinek bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - egyelőre nem árult el részleteket az egész lakosságot érintő tesztelés újabb, immár harmadik fordulójáról vagy annak időpontjáról. Annyit azonban elárult, hogy a kormányülésen egy miniszter sem ellenezte a tesztelés újabb fordulóját, holott annak már megvalósított - és a kormány által sikeresnek minősített - előző köreiről megoszlik a szakértők és a lakosság véleménye is. Ez utóbbit az mutatja, hogy kedden több szlovákiai városban és több pozsonyi helyszínen is sokezres tüntetéseket tartottak a kormány és járványintézkedései ellen.

Igor Matovic a koronavírus-tesztelés újabb fordulóját azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a kormány központi válságstábja úgy értékelte a tesztelés előző fordulóit, hogy segítségükkel sikerült visszaszorítani a fertőzöttek számának emelkedését.

Szlovákiában október végén és november elején már tartottak egy-egy, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelést, úgynevezett antigén tesztek felhasználásával, a most következő hétvégén pedig regionális szinten, csaknem ötszáz településen folytatják a tesztelést. Az egész lakosságot érintő tesztelés elvben önkéntes volt, de azokra a személyekre, akik nem vettek részt rajta, hetekig kijárási korlátozások vonatkoztak.

Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában a tesztelés első fordulójában hivatalos adatok szerint mintegy hárommillióan, a másodikban valamivel több mint kétmillióan vettek részt. A fertőzöttek aránya a két koronavírus-tesztelés között a kormány által közzétett adatok szerint 58 százalékos csökkenést mutatott.

A csütörtöki kormányülés után nyilvánosságra került - újabb antigén tesztek állami beszerzésére vonatkozó - információk szerint feltételezhető, hogy Igor Matovic kormánya a most beharangozott tesztelés mellett továbbiakkal is számol. Erre enged következtetni a szlovák hírügynökség jelentése, mely szerint Richard Sulík gazdasági miniszter 16 millió antigén teszt beszerzésére kapott megbízatást az év végéig.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ csütörtökön közétett adatai szerint Szlovákiában szerdán közel 8 ezer PCR tesztet végeztek, s ezek alapján 1665 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén indult újra emelkedésnek, az utóbbi tíz napban hullámzik, de enyhén csökkenő tendenciát mutat. Az országban a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 91 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 989 ezer PCR-tesztet végeztek el. Jelenleg 1806 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 579 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.