Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikust a lélegeztetőgépeket megvásárló cég vezetőjével, valamint a civil védelmi igazgatóság vezetőjével együtt tartóztatták le. A férfiakat pénzmosással, csalással, valamint állami pénzek eltulajdonításával gyanúsítják.

A boszniai nyomozóhivatal szerdán már elkobozta a miniszterelnök mobiltelefonját, hogy kiderítse, kivel és mikor egyeztetett a lélegeztetőgépek beszerzéséről, amelyekről később kiderült, hogy a piaci árnál jóval drágábban vásároltak meg, és egyébként is használhatatlanok.

A nyomozás során arra is fényt akarnak deríteni, hogyan lehetséges, hogy a berendezéseket egy gyümölcsfeldolgozással foglalkozó vállalaton keresztül szerezte be az országrész.

Az eddig felderített adatok szerint a vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a civil védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót (1,74 milliárd forint) kapott az államtól.

A nyomozás márciusban kezdődött, akkor jelent meg először a sajtóban az információ, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség azóta megállapította, a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

Kihallgatásakor a cég - vezető politikusokkal jó kapcsolatot ápoló - vezetője visszautasította az őt ért vádakat, mint mondta, üzleti kapcsolatait használta a "humanitárius küldetéshez", és azzal sem értett egyet, hogy a piaci árnál drágábban vette volna meg a berendezéseket.