Koronavírus: Budapestről kerülhetett át a betegség Szerbiába

Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus, pénteken Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter jelentette be, hogy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. március 6. péntek, 11:31
Fotó: Getty Images

A 43 éves férfi Budapesten a nővérénél járt, akinek már voltak vírusos tünetei, hazatérte után pedig saját magán is tapasztalta a fertőzés jeleit. A csütörtök esti vizsgálatok péntek reggel erősítették meg, hogy a férfi az új típusú koronavírussal fertőződött meg, ezért a szabadkai kórházban különítették el.

A következő lépésként visszakövetik, kik kerültek kapcsolatba a szabadkai férfival, hogy őket is kivizsgálhassák.

Az egészségügyi tárca vezetője hozzátette, nincs ok pánikra, számítani lehetett arra, hogy miután a szomszédos országokban megjelent a vírus, Szerbiába is eljut.

Az Egészségügyi Világszervezet belgrádi irodájának a vezetője az MTI-nek pénteken elmondta, a megelőzési intézkedéseket fokozták, az alapos kézmosás mellett elővigyázatosságból ajánlatos kerülni a kézfogást, az ölelkezést, valamint a szerbekre is jellemző üdvözlő puszikat.

Globálisan már 98 ezerre nőtt a koronavírus ismert fertőzöttjeinek a száma, egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban és Európában. A COVID-19 nevű betegséget már Magyarországon is kimutatták 4 emberben. A koronavírus miatt itthon 39 ember van karanténban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.03.06 11:53

Ha igaz a hír, akkor nem csak 4 fertőződött van az országban. Sok lappangó fertőződött lehet.
Érdekes a kormányzati sajtótájékoztatóról a válasz, hogy a fertőződött iráni egyetemista 10 napig élte az egyetemisták életét. Elég sok embert megfertőzhetett ezalatt a 10 napos egyetemista élet alatt. Az amicsi lány egyetemisták - akik a Bp.-i látogatás után prágában kerültek karanténban - itt tartózkodásáról sem sok info derült ki.
A történtek és a sajtótájékoztató alapján csak papíron vagyunk kormányzati szinten felkészülve a koronavírusra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html