Koronavírus: rossz hírt közöltek a kutatók - egyes tárgyakon egy hónapig fertőzhet

A Covid-19-betegséget okozó új koronavírus 28 napig fertőzőképes maradhat bizonyos felületeken, mint bankjegyeken, mobiltelefonok képernyőin és rozsdamentes acélon ausztrál kutatók szerint.
K. Kiss Gergely, 2020. október 11. vasárnap, 19:51
Fotó: Getty Images

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatói úgy vélik, hogy az elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése, vagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken - idézi az MTI.

Korábbi laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a SARS-Cov-2 vírus két-három napig marad életképes bankjegyeken és üvegen és mintegy hat napig műanyagon vagy rozsdamentes acélon.

Miközben az influenzavírus 17 napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, az új koronavírus "rendkívül erőteljes", 28 napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között - mutatták ki a Virology Journal című tudomány folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók,

"A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, jobban megvédjük az embereket" - idézte Larry Marshallt, a CSIRO vezérigazgatóját a BBC News.

A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 Celsius-fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét bizonyos felületeken.

A kutatók közölték, hogy a SARS-Cov-2-vírus azon képessége, hogy életben marad rozsdamentes acélon hűvösebb körülények között, megmagyarázhatja a tömeges megbetegedés kitörését húsüzemekben, hideg tárolólétesítményekben. Világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban. Korábban feltételezték a kutatók azt is, hogy a dolgozók egymáshoz való közelsége, a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatt az egymás közötti kiabálás szükségessége okozza a tömeges fertőzést ezeken a munkahelyeken.

Az ausztrál kutatók közétették továbbá, hogy vizsgálatuk alátámasztotta azt a korábbi kutatást, hogy a vírus képes életben maradni friss vagy fagyasztott élelmiszeren.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.10.12 10:50

Ez a bankjegyes riogatás nekem olyannak tűnik, mintha inkább oltás lenne a készpénz ellen, mert ez az állam és a bankok érdeke.
A boltban elvileg fertőtleníteni kell a kezet, tehát tök mindegy, hogy megfogjuk a pízet vagy nem.
Mi az asszonnyal évek óta használjuk boltokban, közterületeken a kézfertőtlenítőt. Eddig is kezet mostunk hazatéréskor, tehát semmi újat nem kell tennünk a maszkon kívül.
Így higiénikus. Akit ez nem érdekel, annak hiába mondják.
Tegnap egy nyugger az ujjait nyalogatta a TESCO-ban, mert a kakaóscsigától ragacsos lett. Na, egy ilyen elmeroggyantnak mondhatsz bármit, és ez jelen időszakban közveszélyes is.
Tök mindegy, hogy ezek mit fogdosnak, a KP a legkisebb veszély.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2020.10.12 10:03

Egyesek agyából meg végképp kiirthatatlan marad- a hülyeséggel együtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hcs76, 2020.10.12 09:36

Tessék kártyával fizetni és nem nyalogatni a bankjegyeket! :D
Ill. ha pénzt markolászunk a lehető leghamarabb alapos kézmosás! Akkor elélhet 28 hétig is..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html