Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatói úgy vélik, hogy az elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése, vagy beszéde nyomán terjedő vírus az eddig feltételezettnél jóval hosszabb ideig életképes marad felületeken - idézi az MTI.

Korábbi laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a SARS-Cov-2 vírus két-három napig marad életképes bankjegyeken és üvegen és mintegy hat napig műanyagon vagy rozsdamentes acélon.

Miközben az influenzavírus 17 napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, az új koronavírus "rendkívül erőteljes", 28 napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között - mutatták ki a Virology Journal című tudomány folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók,

"A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, jobban megvédjük az embereket" - idézte Larry Marshallt, a CSIRO vezérigazgatóját a BBC News.

A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig él, 40 Celsius-fokon 24 órán belül elveszti fertőzőképességét bizonyos felületeken.

A kutatók közölték, hogy a SARS-Cov-2-vírus azon képessége, hogy életben marad rozsdamentes acélon hűvösebb körülények között, megmagyarázhatja a tömeges megbetegedés kitörését húsüzemekben, hideg tárolólétesítményekben. Világszerte több ezer dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív vágóhidakon és húsfeldolgozókban. Korábban feltételezték a kutatók azt is, hogy a dolgozók egymáshoz való közelsége, a nedves, párás környezet és a hangos gépek miatt az egymás közötti kiabálás szükségessége okozza a tömeges fertőzést ezeken a munkahelyeken.

Az ausztrál kutatók közétették továbbá, hogy vizsgálatuk alátámasztotta azt a korábbi kutatást, hogy a vírus képes életben maradni friss vagy fagyasztott élelmiszeren.